Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пълнозърнестият хляб, зеленчуците и кафявият ориз не са много полезни?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:30 / 25.12.2022Коментари (0)255
©
През последните години и десетилетия непрекъснато се говори за вредата от месото, особено червеното. И се превъзнася ползата от пълнозърнестия хляб, пресните зеленчуци и кафявия ориз. Но ето, че и те попаднаха под прицела на критиките. Причината - “съдържат антивитамини", т.е., вещества, които не позволяват пълноценното усвояване на полезните вещества от храната.

Експерти обясняват дали и как може да се намали тяхното негативно въздействие върху организма. Няма никакво съмнение в преимуществата на растителната храна, те са очевидни: високо ниво на растителни влакна и мазнини, аскорбинова киселина, бета-каротин, пише zdrave.to.

Но в растителната храна се съдържат и вещества-антинутриенти. Сред тях са т.нар. лектини. Някои привърженици на здравословното хранене им приписват силно негативни свойства – от общо изтощение на силите и качване на килограми до удар по имунитета и дори провокиране на тумори.

Така ли е наистина, след като същите тези лектини се съдържат в най-високо ниво именно в продуктите, които сме свикнали да приемаме за полезни – пресни зеленчуци, кафяв ориз или пълнозърнест хляб. 

Лектините са семейство белтъчини, съдържащи се в някои растителни продукти и притежаващи способността да свързват  въглехидратите на повърхността на клетките, предизвиквайки тяхната аглутинация ("слепване“). С помощта на тези протеини лектините, обясняват експертите, растенията се отбраняват от насекоми, животни и… хора. Попадайки в техните организми, те пречат за усвояване на минералните вещества и нарушават междуклетъчната комуникация. Нашите храносмилателни ферменти невинаги са способни да се справят с тях. 

Между другото, глутенът е една от разновидностите на лектина. Дълго време за лектините са знаели само ботаниците и лекарите, докато не излезе и нашумя книгата на доктор Стивън Гандри "Парадоксът на растенията: скритите опасности от "здравословната храна“. В нея той поставя под съмнение вярата в безусловната полза от продуктите, които смятаме за здравословни. 

Д-р Гандри твърди, че попадайки в човешкия организъм с храната, лектините влияят негативно на храносмилателния процес, пречат за усвояването на витамините и минералните вещества и повишават пропускливостта на чревната стена, попадат в кръвта и увреждат еритроцитите. Което означава, че лектините се отнасят към т.нар. провъзпалителни вещества, редовната употреба на които предизвиква и поддържа хронично възпаление в нашето тяло. Също така може да провокират алергични реакции и развитие на автоимунни заболявания.

Бобовите и пълнозърнестите продукти, ядките, семената, царевицата, картофите, патладжаните, пиперът, в т.ч. лютивият, млечните и морските продукти – всички те съдържат много лектини. Но най-много ги има в пшеничното брашно, и то в пълнозърнестото, което дълго време се смяташе за най-полезно. Нашият организъм възприема този лектин като патоген, затова имунитетът започва да се бори с него, изработвайки антитела.

Съществуват простички начини значително да понижим количеството лектини в продуктите, казват експерти. Например, преди да сложим да се варят грахът, нахутът, фасулът и булгурът, следва да ги накиснем в студена вода за 8-12 часа. Освен това накиснати предварително, тези продукти се сваряват много по-бързо след това и се намаляват симптомите на метеоризъм в случая от бобовите продукти. 

По същия начин следва да накисваме семките и ядките, особено що се отнася до фъстъците и кашуто. Така те по-лесно се избавят от лектините и се усвояват. У доматите, пипера и патладжаните лектини се съдържат основно в семената. Затова преди приготвянето им е достатъчно просто да ги отделите от тях.

Помага и термичната обработка: патладжаните така или иначе, ги готвим, а пиперът и доматите е най-добре да се запичат, преди да бъдат добавени в салатата. Въпреки че съществуват някои заболявания, при които тези продукти трябва изцяло да се изключат от менюто, например при цьолиакия и при автоимунните болести като ревматоиден артрит, псориазис и т.н. 

Основният съвет: следете състоянието си, след като сте изяли един или друг продукт с високо съдържание на лектини. Ако забележите и най-лекото разстройство на храносмилането, умора, отпадналост, появяване на акне по кожата, опитайте макар и временно да изключите този продукт от менюто си. И да видите как ще реагира организмът ви.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Малолетни нападнаха служител в България мол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: