Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Разгадаха хилядолетна мистерия, свързана с консумацията на червено вино
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 01:33 / 22.11.2023Коментари (0)512
©
Хилядолетната мистерия защо пиенето на червено вино може да причини почти мигновено главоболие е решена. Учени от САЩ смятат, че са установили каква е причината дори след консумацията на малка чаша червено вино хората да ги боли глава, въпреки че пият безпроблемно друг алкохол. В новото проучване, публикувано в списание Scientific Reports тази седмица, изследователи от Калифорнийския университет в САЩ установиха, че причината е флаванолът или "кверцетин".

Това съединение в гроздето може да промени начина, по който тялото преработва алкохола. Съединението кверцетин в червеното грозде се съдържа повеч когато е изложено на много слънце. Това означава, че по-скъпите червени вина са по-лоши за хората, предразположени към главоболие, от евтините, заяви проф. Андрю Уотърхаус от Университета на Калифорния, цитиран от bTV.

"Когато попадне в кръвта ви, тялото ви го превръща в различна форма, наречена кверцетин глюкуронид“, добави Уотърхаус.

Някои специалисти са скептични към ново проучване. Проф. Роджър Кордър, експерт по експериментални лечения в университета "Куин Мери" в Лондон, каза, че както е широкоизвестно, евтините вина предизвикват повече главоболие, затова по-полезно може да бъде изучаването на някои от добавките, използвани за тях. 

Има няколко теории за главоболието, което причинява червеното вино, което може да настъпи до 30 минути след изпиването на малко количество. Според някои причина са сулфитите, които увеличават трайността. Те обаче са повече в сладките бели вина, а не в червените. Макар и някои хора да имат алергия към тях, има малко доказателства те да са виновни за главоболието. 

Друг възможен виновник е хистаминът - съставка, срещана повече в червените вина. Хистаминът може да разшири кръвоносните съдове и това да предизвика главоболие. И за това обаче няма абсолютни доказателства.Известно е, че хората от Източна Азия понасят по-трудно всякакъв алкохол заради ген, отразяващ се на метаболитния ензим алдехид дехидрогеназа. Възможно е главоболието, причинено от виното да има подобно обяснение. 

Учените са доказали лабораторно, че кверцетинът може непряко да блокира действието на алдехид дехидрогеназата чрез един от метаболитите си. Кверцетинът обаче става проблемен само когато се смеси с алкохол. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, дори се продава като добавка заради противовъзпалителните му свойства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
51-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: