Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Рут Колева: Това е огромен проблем 
©
Над 110 творци, професионалисти в областта на културата и представители на музикалната индустрия, в отворено писмо поискаха промяна на настоящия модел на финансиране, който дава приоритет на събитията със свободен вход пред платените културни събития.

"Проблемът е, че предимно такъв тип събития се стимулират. Музиката е единственото от основните изкуства, което получава най-много удари от тази политика. Не виждаме толкова много филмови прожекции безплатни, нито книгите, изобразителното изкуство са безплатни, но консумацията на музика в момента е масово безплатна", коментира певицата Рут Колева.

Музиката не е нещо, което може да се консумира през цялото време безплатно, изтъкна тя и напомни, че повечето музиканти стартират образованието си в ранна детска възраст, прекарват години в обучение и влагат средства.

"По време на Ковид-19 имаше една обществена нагласа, че музиката трябва да бъде консумирана безплатно. Това не е масова практика в Европа, въобще в много държави. Достъп до култура трябва да има, но той трябва да бъде много ограничен. В по-малки населени места, райони, е нормално да има такъв тип събития, но в големите градове - да има постоянно наплив на безплатни концерти, е нещо, което е огромен проблем", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителите трудно продават билети за концертите си

"Публиката започна да приема, че това, което вижда и чува, трябва да идва безплатно. Това е човешки труд и много работа. Когато има безплатни събития, публиката не осъзнава дали артистът на сцената получава 50 лв. или 10 000 лв., когато се финансира от държавата. Да, музикантите получават хонорари, но аудиторията не разбира какви са те. Тази система е деструктивна не само за музиката, но и за самото общество. Масово и музикалните изпълнители, и музикалните събития, ще се наложи да бъдат издържани от данъкоплатеца", подчерта Рут Колева.

Организирането на мащабни събития е трудно, но не е невъзможно, отбеляза певицата: "За нас това е мисия".

Достъп до култура в България има, подчерта Колева, добавяйки че безплатните музикални събития трябва да се ограничат до празника на града и новогодишната нощ, както и до стимулирането на младите изпълнители.

"В масата от безплатни събития в момента виждаме едни и същи големи и утвърдени български имена. Стига се до парадокс, в който трудно млад артист може да бъде представен на сцена. За младите артисти няма платформа. Надявам се да се осмисли приоритизирането на финансиране", настоя певицата.

Още по темата: общо новини по темата: 2072
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
предишна страница [ 1/346 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: