Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шеф Светлана Илиева: Моята цел е да пресъздам рецептите и вкуса на храната, с които аз съм израснала
Автор: ИА Фокус 19:58 / 22.07.2024Коментари (0)1081
© Facebook
Ретро предметите и ретро стилът, ретро музиката, ретро рецептите ме връщат към много мили и хубави детски спомени за едно безгрижно време. Това каза за предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова шеф Светлана Илиева - собственик на ресторант и автор на кулинарни книги.

Съхранила непокорният си дух от детството, който оценява като нещо добро. Хората, които я познават, казват, че е много щура и екстремна. Кара ретро "Трабант" с джам троник, който контролира както си иска. В багажника му има кухня, на която може да приготви всякакви кулинарни изкушения. "Бях на 14 години, когато моят чичо ме запали за кулинарията с бъркани яйца с праз. Но кумири в кулинарията са баба ми и майка ми", споделя шеф Светлана Илиева.

Освен любовта и към ретро автомобили, ретро музика, грамофонни плочи, обича и стари български рецепти, които е възкресила в книгата си "Тефтерът на баба". Рецептите в книгата са автентични, има и снимка на рецепти от тефтера на баба й, които тя не е подобрила. Когато стане въпрос за рецепти се сеща за фунийки, прасковки, филия с лютеница и сирене, за сандвичи, запечени със сирене и яйце, а понякога с кашкавал и шарена сол. За киселото зеле, което освен за салата, баба й е използвала и против простуда, като лепи зелевите листата на гърба и гърдите й. Във втората си книга "Светлана. Моят кулинарен свят" тя предлага бързи рецепти. За 15 минути прекарани в кухнята човек може да си направи нещо, което да изглежда, като храна в елитен ресторант. Това е нейният кулинарен свят и стихията й - рецептите й да бъдат лесни, вкусни, но и да изглеждат много добре. Защото според нея човек първо се храни с очите, а след това със сетивата си.

Най-интересна и вкусна за нея е родопската кухня. Пътувала е в различни държави, но по-хубаво от родопското трудно може да намери. В ресторанта си тя залага на детския вкус, детския спомен, предлага салата "Детство мое" с праз лук, сирене и смлени домати от шише с олио и сол. Автентична попара, на която е заменила захарта със захарен памук. Клиентите на ресторанта й се радват на качамак със свински пръжки и печен лук. "Моята цел е да пресъздам рецептите и вкуса на храната, с които аз съм израснала, вкусът да е същият, но визията да бъде различна", сподели Светлана Илиева.

Трудно постига баланса между професионалния и личния живот, защото повече е в ресторанта, отколкото вкъщи. В професията си е разбрала, че жените са по-издръжливи психически от мъжете, по-големи балансьори са в каквато й да е работа. Кулинарните формати, в които участва реално пресъздават живота в кухнята. Благодарение на тези формати, кулинарното образование и познанието в България се повиши не само на готвачите, но и на гостите, които знаят какво искат и го търсят. Тайната на вкусната храна е в това, че продуктите трябва да бъдат сезонни и максимално локални. Стреми се да ползва правилните продукти  и  съчетава миналото с настоящето.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: