ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шеф Светлана Илиева: Моята цел е да пресъздам рецептите и вкуса на храната, с които аз съм израснала | ||||||
| ||||||
Съхранила непокорният си дух от детството, който оценява като нещо добро. Хората, които я познават, казват, че е много щура и екстремна. Кара ретро "Трабант" с джам троник, който контролира както си иска. В багажника му има кухня, на която може да приготви всякакви кулинарни изкушения. "Бях на 14 години, когато моят чичо ме запали за кулинарията с бъркани яйца с праз. Но кумири в кулинарията са баба ми и майка ми", споделя шеф Светлана Илиева. Освен любовта и към ретро автомобили, ретро музика, грамофонни плочи, обича и стари български рецепти, които е възкресила в книгата си "Тефтерът на баба". Рецептите в книгата са автентични, има и снимка на рецепти от тефтера на баба й, които тя не е подобрила. Когато стане въпрос за рецепти се сеща за фунийки, прасковки, филия с лютеница и сирене, за сандвичи, запечени със сирене и яйце, а понякога с кашкавал и шарена сол. За киселото зеле, което освен за салата, баба й е използвала и против простуда, като лепи зелевите листата на гърба и гърдите й. Във втората си книга "Светлана. Моят кулинарен свят" тя предлага бързи рецепти. За 15 минути прекарани в кухнята човек може да си направи нещо, което да изглежда, като храна в елитен ресторант. Това е нейният кулинарен свят и стихията й - рецептите й да бъдат лесни, вкусни, но и да изглеждат много добре. Защото според нея човек първо се храни с очите, а след това със сетивата си. Най-интересна и вкусна за нея е родопската кухня. Пътувала е в различни държави, но по-хубаво от родопското трудно може да намери. В ресторанта си тя залага на детския вкус, детския спомен, предлага салата "Детство мое" с праз лук, сирене и смлени домати от шише с олио и сол. Автентична попара, на която е заменила захарта със захарен памук. Клиентите на ресторанта й се радват на качамак със свински пръжки и печен лук. "Моята цел е да пресъздам рецептите и вкуса на храната, с които аз съм израснала, вкусът да е същият, но визията да бъде различна", сподели Светлана Илиева. Трудно постига баланса между професионалния и личния живот, защото повече е в ресторанта, отколкото вкъщи. В професията си е разбрала, че жените са по-издръжливи психически от мъжете, по-големи балансьори са в каквато й да е работа. Кулинарните формати, в които участва реално пресъздават живота в кухнята. Благодарение на тези формати, кулинарното образование и познанието в България се повиши не само на готвачите, но и на гостите, които знаят какво искат и го търсят. Тайната на вкусната храна е в това, че продуктите трябва да бъдат сезонни и максимално локални. Стреми се да ползва правилните продукти и съчетава миналото с настоящето. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Първи ноемврийски сняг заваля в Благоевград
09:11 / 11.11.2024
В Симитли спират водата за няколко дни
09:12 / 11.11.2024
Първи залп на оръдията за сняг в Банско за предстоящия зимен сезон
14:44 / 10.11.2024
15 сантиметра сняг натрупа в Осоговската планина
12:48 / 11.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: