ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ще има ли скоро и по-здравословен шоколад? | ||||||
| ||||||
В доклад, публикуван в Nature Food, изследователите описват подробно иновативния процес на производство. Различното е, че се използват парченца от какаовото растение, които досега са се изхвърляли. Разработеният метод намира преназначение на неупотребявания, но богат на пектин ендокарп (вътрешен слой) на какаовата шушулка, като го превръща в гел, който може да замени обикновено използваната захар от захарно цвекло. Така направен, шоколадът ще има по-високо съдържание на фибри - 15 грама, в сравнение с най-разпространения среден клас европейски тъмен шоколад, който има 12 грама. Освен това по-малко ще бъдат и наситените мазнини (съответно 23 грама срещу 33 грама). И всичко това благодарение на допълнителните естествени фибри. "Фибрите са ценни от физиологична гледна точка, защото естествено регулират чревната дейност и предотвратяват прекалено бързото покачване на нивата на кръвната захар при консумация на шоколад", казва Ким Мишра - водещият автор на изследването, цитиран от ETH Zurich. За наситените мазнини пък той изтъква, че също могат да представляват риск за здравето ни, когато се консумират в големи количества. "Има връзка между повишената консумация на наситени мазнини и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания", допълва още той. Особено важно за любителите на сладкото изкушение обаче си остава и добрият вкус. Според учените новият им шоколад изобщо не отстъпва по вкусови качества на вече познатите ни. И това не са само думи, тъй като е било тествано на практика. Усилията на изследователите обаче не са спрели дори и дотук. След допълнителен анализ те са установили, че ако този нов начин на производство на шоколад бъде приложен, може да се намали необходимата площ земя и това да се окаже по-благоприятно за климата в сравнение с настоящото производство на черен шоколад. А това е важен показател, предвид високите въглеродни емисии, които се отделят в момента при правенето на шоколад. Колкото и добре да звучи всичко казано дотук обаче, може да отнеме известно време, докато видим шоколада, произведен по този иновативен начин, в магазините. По думите на учените, за да си направи промяната, ще бъде необходимо основно преразглеждане на цялата индустрия, като се започне от производителите на какао. Въпреки сложния път, изследователите вече са направили първата стъпка с подаването на своя патент за "рецептата" им за нов шоколад, пише Food and Wine, цитиран от lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Таксиметровите шофьори от Благоевград също се вдигнаха на протест
12:25 / 20.11.2024
Безопасен ли е креатинът за тялото ни?
17:29 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: