Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
След преяждането с яйца, възможно е отключването на алергии
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:29 / 22.04.2025Коментари (0)460
©
Хранителните алергии са имунологично обусловени реакции към определени компоненти на храната, които организмът погрешно идентифицира като заплаха. Те могат да бъдат леки или животозастрашаващи, като честотата им нараства. Макар яйцата да се възприемат като сравнително безопасен хранителен продукт, те са една от най-честите причини за алергични реакции – особено в детството, но понякога и в зряла възраст.

Интерес представлява феноменът, при който се развива или обостря алергична реакция към яйца именно след Великденски или други пости. Макар да липсват големи епидемиологични проучвания по темата, това клинично наблюдение изисква внимание, особено на фона на общите принципи на имунологичната толерантност.

Какви алергени съдържат яйцата?

Яйцата съдържат няколко силно алергенни протеина, разположени основно в техния белтък. Най-честите от тях са овомукоид (Gal d 1), овалбумин (Gal d 2), овотрансферин (Gal d 3) и лизозим (Gal d 4). Дори когато яйцата са добре термично обработени, някои от техните алергени не се разрушават от топлината, което означава, че могат да причинят реакция както сурови, така и сготвени. Жълтъкът също съдържа алергени, но те по-рядко водят до тежки симптоми.

При децата алергията към яйца обикновено се проявява в ранна възраст, като в голяма част от случаите настъпва естествена ремисия до училищна възраст. При възрастните обаче тя се среща по-рядко и по-често се свързва с кръстосана реактивност (явление, при което имунната система реагира на различни вещества с подобна молекулярна структура, сякаш са едно и също), например при синдрома "птица-яйце“ (свръхчувствителност към перушина и яйца).

Какво знаем за постите и имунната толерантност?

При дълъг период на избягване на определена храна (какъвто е случаят при постите) организмът временно прекъсва контакт с даден хранителен антиген. В теоретичен план това може да доведе до намалена орална толерантност (естественият механизъм, чрез който имунната система се "научава“ да не реагира към често срещани хранителни протеини). Този процес зависи от регулаторните Т-клетки в чревната лигавица и локалния микробиом.

Въпреки че съществуват данни, че продължителното избягване на хранителни алергени може да улесни повторната сенсибилизация, към момента липсват директни проучвания, които да установяват връзка между постите и клиничната загуба на толерантност към яйчни протеини. Следователно това трябва да се разглежда като хипотеза, подкрепена от механизмите на имунната регулация, но не и като утвърден научен факт. Все пак, в клиничната практика се съобщават случаи, при които се развиват симптоми именно при повторно въвеждане на яйца след дълъг период на въздържание, което налага по-задълбочено изследване на тази връзка.

Каква е ролята на чревния микробиом за възникването на имунолгични реакции?

Диетата е основен модулатор (фактор, регулиращ или променящ даден процес) на чревния микробиом, а оттам и на имунната функция. Периоди на въздържание от животински продукти, каквито са постите, водят до промени в бактериалния състав и метаболитната активност на червата.Теоретично това може да наруши бариерната функция на чревната лигавица и да промени имунния отговор на организма. Съществуват доказателства, че нарушенията в микробиотата са свързани с развитието на алергии. Въпреки това, пряката връзка между микробиомните промени по време на пости и риск от алергия към яйца все още не е ясно установена и също остава в сферата на научната хипотеза.

Какви са симптомите на хранителни алергии след пости?

При някои първият прием на яйца след пост преминава без проблем, докато при други може да се наблюдават остри алергични прояви. Симптомите могат да включват обриви, сърбеж, ангиоедем, болка в корема, гадене, повръщане или дихателни проблеми. В редки случаи е възможно развитие на анафилаксия. Интересно е, че някои от тези реакции се проявяват в случаи без предходна история на алергия, което поражда въпроси относно възможното временно нарушение в толерантността.

Какви са другите възможни обяснения за алергичните реакции след пости?

Не всички реакции след пости са непременно имунологични по природа.

Съществуват и по-прости, но реалистични обяснения:

– Голяма еднократна доза – след продължително въздържание, организмът получава по-високо количество яйчни протеини наведнъж, което може да увеличи риска от реакция;

– Променен начин на приготвяне – например по-слабо термично обработени яйца, при които алергенните протеини са по-активни;

– Психосоматични фактори – тревожност, очакване за дискомфорт или внушение за консумация на "тежка храна“ също могат да доведат до оплаквания, които не са свързани с истинска алергия.

Как се диагностицират хранителните алергии след пости?

Поставянето на точна диагноза изисква внимателно снемане на анамнеза и изключване на други състояния. Златен стандарт за потвърждаване на хранителна алергия е пероралният провокационен тест под медицински контрол (под контролирани условия на засегнатия се дава малко количество от предполагаемия алерген през устата и се проследява дали ще се появи реакция). Допълнителни тестове включват кожно-алергични тестове и изследване на специфични IgE антитела.

При потвърдена алергия към яйца основната стратегия включва стриктно избягване на яйчни продукти, както и повишено внимание към тяхното скрито присъствие в преработени храни, пише Puls.bg. В определени случаи може да се обсъди възможността за провеждане на десенсибилизация (постепенното въвеждане на малки количества от алергена с цел организмът да изгради толерантност към него и с времето да спре да реагира) под медицински контрол.

Още по темата: общо новини по темата: 223
25.04.2025 »
24.04.2025 »
24.04.2025 »
23.04.2025 »
22.04.2025 »
22.04.2025 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Желязков"
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Прокуратурата обвини Иван Демерджиев
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: