Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
След сериозна дарителска кампания: Любим актьор от "Вчера" с шанс да живее нормален живот
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:34 / 18.06.2024Коментари (0)974
©
За актьора, който ме развълнува като тийнейджър, Бог да ви помага! Благодаря ви за прекрасните роли, В "Почти представление" на Итън Коен беше разкошен. Бъди все така чепат и непримирим мъжкар.

 

Това са само част от десетките пожелания, които познати и непознати почитатели отправят към любимия си актьор Георги Стайков, изиграл бунтаря Ростислав от култовия филм "Вчера".

И даряват: някои по 20, други по 2000 лв., за да се лекува той. Само за броени дни десетки колеги, приятели и напълно непознати почитатели на Стайков успяха да съберат над 10 хил. евро, с които да продължи рехабилитацията си.

От 5 г. любимецът на поколения киномани се бори с прогресираща множествена склероза и получава инвалидна пенсия от 600 лв. Но за да държи заболяването под контрол, се нуждае от ежедневна рехабилитация.

 

Дълго време актьорът, който през последните години живее в Бургас, отказваше да се събират средства за него въпреки ниската му пенсия.

Тези дни обаче бе даден старт на дарителската кампания "Да помогнем на актьора Георги Стайков", организирана от фондация "Павел Андреев". (За повече информация за платформата pavelandreev.bg. - б.а.)

И реакцията не закъсня. Хората даряват за лечението на Стайков, но и го засипват със сърдечни пожелания за здраве и признания за огромния му талант и невероятната харизма.

В кампанията дарение вече са направили продуцентът Владимир Щерянов, актьорите Валентин Ганев и Мариан Бачев. Сред дарителите има и събрат по съдба - болен от същото заболяване, окуражава Стайков с думите: Искам да ви пожелая да не се отказвате, животът, макар и несправедлив, е хубав. И за нас ще изгрее слънце. Успех!

 

А Анджелика Джамбазова пише: Здравейте! Аз съм актриса, която е израснала с вас! Споделила съм и с колегите си в Сатирата! Ние всички сме с вас!

Успех, Великане! Дано да успеем да ти помогнем по начина, по който ти ни помагаше като актьор! Поклон!, е написал дарителят Добрин Маринов.  

Не очаквах такава огромна съпричастност, благодаря. Поклон!

Честно казано, си мислех, че ще успеем да съберем 3-4 хил. евро. Обявихме сумата от 7 хил. евро, необходима до края на годината, а по сметката вече има над 10 хил. И се събраха за нула време.

За съжаление, нещата при мен прогресират, на легло съм. Така се казва и болестта - прогресираща множествена склероза. Но не е важно какво имаш, а как го приемаш. Аз го приемам като част от живота, сподели пред "24 часа" Георги Стайков.

Преди време, за да получи пенсия от 600 лв., която се бавеше с месеци заради бюрократични спънки, от страниците на вестника ни актьорът заплаши държавата със съд в Страсбург.

Непримирим, с чест и достойнство, актьорът продължава да се ядосва, че у нас държавата сякаш е абдикирала от грижата за хората и само парите решават всичко. И отново дава пример с Швеция, където е живял години наред - всеки швед получава грижа от държавата до живот.

От доста време да се направи дарителска кампания за него го агитира и популярният тв водещ Ники Кънчев. Стайков първоначално отказал, но наскоро двамата се срещнали и обсъдили подробностите.

Отдавна имам идея да направя дарителска кампания за този голям наш актьор. Смятам, че ще бъде готова в края на юни, тогава ще станат ясни и подробностите, каза пред "24 часа" любимият тв водещ, в момента ангажиран със спешна дарителска инициатива за две деца с аутизъм.

А за здравето на Георги Стайков от доста време се грижи кинезитерапевтът Ибрям Хаджиали, с когото вече са приятели. Ибрям отсега е поканен на 60-годишнината на актьора през август.

Първите сигнали за коварната болест идват, докато Стайков се снима в тв сериала "Столичани в повече". Схваща му се кракът, има проблем с едното око, но всичко преминава бързо и актьорът не обръща внимание.

На 15 май 2019 г. обаче кризата е много силна. Стайков играе руски мафиот на сцената на Бургаския театър в "Лоши момчета".

Колегите му помислили, че получава инфаркт

Веднага е откаран в болница, по-късно в София след обстойни прегледи и ядрено-магнитен резонанс е поставена диагнозата.

Това преподрежда живота на актьора. След няколко курса на лечение в София от септември 2019-а заживява за постоянно в Бургас.

"Избрах този град, защото, както е казал Хемингуей, няма столица без море", усмихва се Георги Стайков.

Днес казва, че може да разказва стотици истории за странстванията си в чужбина, изпълнени с много премеждия, но и със срещи със световни имена от киноиндустрията. Голямата му радост и гордост е синът му Алберт-Николай, който е футболна звезда в Швеция.

(Сметка за дарения BG21UNCR70001522505484

Георги Николов Стайков)

Още по темата: общо новини по темата: 281
01.07.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: