Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Стенопис разказва за мечтата на Босилеград да има гимназия
Автор: Венцислав Илчев 17:56 / 01.08.2024Коментари (0)875
За трета поредна година възпитаници на кюстендилската школа "Новите майстори“ поставиха своя летен артистичен щрих върху градската визия на Босилеград. Тази вечер от 18.30 часа ще бъде открит стенописът "Минало несвършено“, дело на младите художници и техният ръководител Евгени Серафимов, предаде "Фокус“.

"Проектите наистина никога не се повтарят, но има такива, при които едва удържам чувствата на ръба на клепачите си и цялото рисуване минава през филтъра на сълзите. Това е голям стенопис. Но не просто голям по размери. Голям, защото показва едни големи българи“, споделя художникът Евгени Серафимов.

Той ни връща преди почти 100 години, в далечната 1941 година, когато 11 босилеградчани са се осмелили да имат голяма мечта - мечта за гимназия. И събрали цялата си смелост, пътувайки незнайно как, се явяват в царския дворец при Негово величество Борис III да заявят мечтата си. Царят е трогнат и издава указ и финансиране за Гимназия в малкото крайгранично градче.

"За спомен, преди да се върнат в Босилеград, те се снимат пред царския дворец. Горди, напети, смели - мъжете, облечени в костюми, с бомбета, жените с най красивите дрехи на Краището - празнични казмитени саи. Тази избеляла черно-бяла фотография днес разцъфтява върху стената на босилеградската гимназия, преплетена с безкрайните гайтани от носията“, допълва кюстендилският творец.

По думите му проектът е голям, защото е разработен от двама от порасналите Нови Майстори - Живко Христов и Дияна Бориславова и защото тези пораснали деца разбират смисъла, истинския смисъл и послание, което изкуството трябва да носи.

"Днес почти 100 години след онова щракване на блендата на фотоапарата светлината от онова време "възкръсва" отново. Днес децата на Босилеград продължават да учат в тази гимназия и градът продължава да го има. Докато рисуваме, в двора на гимназията тече фестивал и срещу нас, в спортната зала репетират младежите от училището. Те носят същите дрехи като от снимката. Кой знае, даже някоя от саите може да е същата. Миналото понякога не свършва. Понякога сълзите стоят на ръба на клепачите и действат като лупа. Лупа, с която можем да видим по-важните неща“, казва още Евгени Серафимов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: