Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Свинската мас е полезна и подобрява вкуса на храните
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:41 / 30.12.2024Коментари (0)463
©
Маста е направена от 100% свинска мазнина. Тя се отделя от мастните части на прасе чрез процес, наречен претопяване. Отделената мазнина е твърда и непрозрачна при стайна температура и се превръща в бистра течност при около 35 до 45 градуса по Целзий, в зависимост от нейната чистота.

Вредна ли е свинската мас

Когато се използва пестеливо, свинската мас не е по-лоша от другите мазнини за готвене. Всъщност готвенето със свинска мас има много предимства и все повече готвачи избират сланина пред други традиционни масла за готвене или мазнина.

Супер предимства на свинската мас:

Чистата свинска мас има неутрален вкус и не съдържа вкус на свинско месо

Свинската мас не съдържа трансмазнини, което я прави по-здравословен вариант от хидрогенираните мазнини

Свинската мас има по-малко наситени мазнини и холестерол от маслото

Свинската мас съдържа здравословни мононенаситени мазнини, също като зехтина

Има висока точка на горене, което я прави идеална за пържене на храни

1. Свинската мас съдържа здравословен холестерол

Холестеролът помага за намаляване на възпалението и производството на хормони, които изпращат съобщения до хипофизната жлеза и регулират хормоните в тялото ви. Това може да стане малко технически и освен ако нямате любов към науката и медицината, може просто да повярвате на думата ми.

Накратко: "Наситените мазнини повишават HDL ("добрия“) холестерол и променят LDL от малък, плътен (лош) към голям LDL, който е предимно доброкачествен. Като цяло, наситените мазнини не вредят на липидния ви профил в кръвта, както се смяташе преди.

2. Свинската мас е с високо съдържание на витамин D

Има около 1000 IU на супена лъжица в зависимост от това с какво се хранят и колко слънчева светлина получават животните. Нашите прасета се отглеждат при идеални условия — на открито и на слънце, за високи дози витамин D.

Повече витамин D означава по-малко сезонни промени в настроението, звучи добре за мен! Предпочитам да си набавя витамини от храна, отколкото да взема хапче.

3. Свинската мас е топлоустойчива

Страхотна е за пържене на зеленчуци или яйца, защото издържа на висока температура.

Свинската мас е мазнина с висока точка на топене, така че е по-малко вероятно да се изгорите.

4. Свинската мас има неутрален вкус

Можете да изпържите пилешки бутчета, да направите кори за баница, бисквитки и бисквити. Бисквитките стават леки и люспести, когато се правят със свинска мас.

5. Не вреди на здравето

Свинската мас не вреди на здравето по никакъв начин при нагряване, като ненаситените растителни олиа. Високото количество мононаситени мазнини в нея са предимно от олеинова киселина, която е полезна за сърцето.

6. Свинската маса има дълъг срок на годност

Свинската мас не гранясва бързо като другите мазнини, с които готвим. Тя е твърда при стайна температура и разбира се има по-стабилна структура, поради което много трудно би се развалила. Ако се съхранява правилно, свинската мас би могла да запази годността си до шест месеца, а при съхранение в хладилник може да издържи около една година. 

7. Свинската мас съдържа холин

Холинът е друго важно хранително вещество, което не се намира в големи количества в много други храни. Само около 10 процента от населението получава достатъчно холин в диетата си. Ниските нива са свързани с всичко - от повишен риск от сърдечни заболявания и Алцхаймер до проблеми с черния дроб. Тъй като холинът помага за преместването на холестерола и липопротеините с много ниска плътност от черния дроб, дефицитът може да доведе до натрупване на мазнини и холестерол.

8. Има страхотен вкус

Свинската мас определено е една от най-полезните мазнини за готвене, които можете да използвате. Но има още добри новини: свинската мас е вкусна! С изтънчен вкус и аромат, всичко, което приготвяте със свинска мас, няма да има вкус на свинско. Всъщност подобрява вкуса на печени зеленчуци, месо на скара и дори печива. 

9. Ще имате по-хрупкави зеленчуци, по-люспести кори за пай и умопомрачителни пържени риба и пиле. Поръсете свинската мас с морска сол и я намажете върху прясно изпечен хляб – просто е, но има божествен вкус, пише actualno.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Масова стрелба в Черна гора
Нападение в Ню Орлиънс
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Газови доставки
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: