Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТАРА-РА-БУМБИЯ или младите и утвърдени театрали превземат Благоевград в Tеатрална седмица
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:54 / 11.05.2013Коментари (0)192
Община Благоевград организира първия фестивал за млад театър - ТАРА-РА-БУМБИЯ. В рамките на една седмица, от 13 до 20 май, за пръв път, на 3 сцени, ще бъдат представени емблематични постановки, от млади и утвърдени актьори, режисьори и сценаристи.

Фестивалът "ТАРА-РА-БУМБИЯ" има за цел да представи на благоевградчани най-интересното и провокативно от продукцията на новата вълна в българския театър.
"Това е само част от мероприятията, които община Благоевград е подготвила за своите жителите и гости през следващите седмици", каза на пресконференция днес замесник- кмета по Хуманитарни дейности Валери Смиленов. На нея бяха презентирани програмата за Театралната седмица и Майските празници в Благоевград.

"ТАРА-РА-БУМБИЯ" е първото, от поредица събития, с което Благоевград ще защити кандидатурата си за Европейска столица на културата, съвместно със София, Перник и Кюстендил. Събитието е насочено към гражданите и младите хора, като заявява дългосрочно съществуване. Организаторите са категорични, че Благоевград ще се превърне в голяма сцена за театър и изкуство.
Театралният мениджър Василка Бумбарова обясни, че името на фестивала идва от песничката на Чебутикин в Чеховите "Три сестри".

Първият спектакъл, който благоевградчани ще гледат на Голяма сцена, в Драматичен театър "Никола Вапцаров", от 19:00 часа на 13 май е "Кавказкият тебеширен кръг". "Това е копродукция между бургаския драматичен театър и Театралната академия, като актьорите са студенти от класа на доц. Ивайло Христов в НАТФИЗ", обясни Бумбарова.
След първото представление, ще бъде и самото откриване на фестивала, от 21:30 часа. Изненадите ще бъдат поднесени на открито пространство, пред самия театър, като Lux Lumina, които са обединение на млади сценографи, ще пренесат зрителите в един визуално театрален фестивал.
Част от заглавията, които ще събудят страстта към театралното изкуство са "Протест. mp3", "Майките", "Живак", "Заполярная правда", "Скъпа Елена Сергеевна", "Норе" .

Изненади, като Открит актьорски клас с Ицко Финци, новия спектакъл на Камен Донев "ЛЕКЦИЯ № 2 "ЗА ВСЕОБЩАТА ПРОСВЕТА" , ироничният поглед на режисьора Теди Москов към недоразбраната балканска цивилизация и спекъла "Лалугер" с участието на Николай Урумов, очакват зрителите през цялата седмица в Благоевград.

Благодарение на сключения меморандум, между кметовете на четирите общини, кандидати за европейска столица на културата, всички събития от културния календар на общината ще бъдат отразени в София, Перник и Кюстендил.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: