Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тапиоката – растението с приложение в кухнята, което се препоръчва при болни от Алцхаймер и при проблеми с щитовидната жлеза
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:49 / 28.01.2025Коментари (0)677
©
Тапиоката все повече навлиза в нашата кухня. Този вкусен екстракт се получава от растение, което се нарича маниока. Ползва се за приготвяне на много вкусни десерти - пудинг, бонбони и други.

Най-полезната част на това растение е коренът. Той има цилиндрична форма и е с кафяв цвят. Отглежда се в Бразилия. Основното качество на тапиока е че е безглутеново растение.

Често се ползва вместо пшеница, тъй като в пшеницата има глутен. С растението се увеличават червените кръвни телца в организма и спомага да се увеличи кръвообращението. Друго полезно свойство на тапиоката е, че намалява холестерола, засилва метаболизма и защитава костите, като поддържа тяхната минерална плътност.

При болни от Алцхаймер се препоръчва висока консумация на растението тапиока. За да е с полезно действие при употребата й се налага да се приготвя по правилния начин. В противен случай може да стане опасно, защото растението произвежда цианид, а той е силно отровен за хората.

Преработва се в предприятия под формата на перли, люспи и пръчици. Тапиока е богат на фибри, добър източник е на протеини. Съдържа много минерали и витамини от групата на витамин В, В6, манган, селен, мед, калий, желязо, фолиева киселина. Зарежда организма с въглехидрати, като дневният прием е 1 чаша.

С нея се набавят 45 % въглехидрати в човешкия организъм. Тапиока се използва успешно при диети и при хранително разстройство, травми, операции и при заболявания на щитовидната жлеза. С богатата си палитра от витамини помага и за психичното здраве на хората.

Успешно се бори със свободните радикали в тялото да не нанесат повреди на мозъчните клетки. Тапиока все още не е така известна у нас, но все по често ще намира място на трапезата ни заради полезното си действие.

Ето и предложението на gotvach.bg за ванилов пудинг с тапиока.

Необходими продукти

сметана - 100 мл течна

прясно мляко - 400 мл

жълтъци - 2 бр.

захар - 1 ч.ч.

ванилия - 2 пакетчета

нишесте от тапиока - 100 г

рикота - 50 г

Начин на приготвяне

Сипваме млякото и сметаната в тенджера, кипваме за 1-2 минути и отместваме. Добавяме ванилията, нишестето от тапиока и рикотата и разбъркваме. Отделно разбиваме захарта и жълтъците. Добавяме ги в горната смес, разбъркваме и изсипваме в малка форма за печене.

Печем пудинга на водна баня на 180 градуса 40 минути.

Оставяме ваниловия пудинг с тапиока да изстине и го прибираме в хладилника за 3-4 часа преди сервиране.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Трима българи са задържани за шпионаж в полза на Русия във Великобрита
Автомобил се вряза в метростанция до столичен мол, има загинали
Януарски трансферен прозорец
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: