Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е лицето на един от най-известните серийни убийци в историята на човечеството
©
Това е лицето на най-известния сериен убиец в света според експерт, който е прекарал почти три десетилетия в разследване на случая Джак Изкормвача.

Изследователят на Изкормвача Ръсел Едуардс е използвал авангардна технология за лицева реконструкция, за да създаде черно-бяло CGI изображение на вероятния външен вид на убиеца.

Пробивът на Едуардс дойде, след като той използва ДНК доказателства от шал на жертва, за да "докаже“" че Джак Изкормвача всъщност е Арън Космински, който е бил ключов заподозрян по време на убийствата в Уайтчапъл.

Във втората си книга по случая Едуардс твърди, че не само е идентифицирал окончателно Изкормвача, но също така е разкрил мотива зад бруталните осакатявания и как убиецът е избягал от правосъдието.

Между август и ноември 1888 г. Джак Изкормвача брутално убива най-малко пет жени в Уайтчапъл, източен Лондон, предизвиквайки страх, съобщава Express, цитиран от Dnes.bg. Отстраняването на вътрешни органи от три жертви води до спекулации, че убиецът е имал медицински или хирургически опит.

Полицията разследва 11 брутални убийства на жени, предимно проститутки, между април 1888 г. и февруари 1891 г., известни като убийствата в Уайтчапъл.

Широко прието е, че третото до седмото убийство, известни като Каноничните убийства, са извършени от Изкормвача, отнемайки живота на Мери Ан Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд, Катрин Едоус и Мери Джейн Кели в продължение на девет седмици. Гърлата на всички жертви са били прерязани, имало е посмъртни наранявания, включително по половите им органи, а части от тялото са били отстранени от Чапман, Едоус и Кели.

Но как Едуардс "потвърди", че Космински е Изкормвача?

Уоткинс е офицерът, който открива брутално осакатеното тяло на четвъртата жертва на Изкормвача, Катрин Едоуз, на тротоар на площад Митър на 30 септември 1888 г.

Главата й била почти напълно отрязана, а носът й разрязан. Тя била втората му жертва през същата нощ.

Копринен шал, който тя притежавала, бил потопен в кръв.

След 120 години, през 2007 г., Едуардс, бизнесмен от северен Лондон, се натъква на предполагаемия шал на търг в Бъри Сейнт Едмъндс, Съфолк. Заинтригуван, но и съмняващ се, той го купува и открива, че е удивително добре запазен, с петна от кръв и дори сперма, които все още се виждат по тъканта.

По-късно беше разкрито, че докато тялото й е било транспортирано до моргата, действащият полицейски сержант Амос Симпсън е взел шала като малко мрачен "подарък" за съпругата си Джейн. Въпреки че никога не го е носила, той остава в семейството поколения наред, докато не е предложен на търг от пра-пра-племенника на сержант Симпсън, Дейвид Мелвил-Хейс.

Едуардс бил изненадан, че такъв изящен копринен шал, украсен с цветя, може да е принадлежал на г-жа Едоуз, която е била известна като бедна алкохоличка.

Въпреки това, дизайнът и използваните багрила изглежда съвпадали с тези, произведени в Санкт Петербург по онова време. Това накарало Едуардс да се замисли дали това всъщност не е било притежание на заподозрения за Изкормвача Космински, който произхожда от Руската империя.

Той се замислил дали убиецът не го е оставил на местопроизшествието. Това предизвикало дълга поредица от ДНК тестове на предполагаемите петна от кръв и сперма, подпомогнати от далечни роднини както на жертвата, така и на заподозрения.

Невероятно, но имало съвпадение между петната от кръв и ДНК-то на неназован пряк потомък на Едоус.

Въпреки че молбата за ексхумация на тялото на Космински е отхвърлена, ДНК, намерена в петната от сперма, също съвпада с един от потомците на сестрата на Космински.

Според Едуардс това предоставя окончателно доказателство за самоличността на Джак Изкормвача - случай, който остава неразрешен от 1888 г.

Кой е Космински?

Космински е роден на 11 септември 1865 г., което означава, че е на 22 и 23 години по време на убийствата. Той е отгледан в Клодава, близо до Варшава, като най-малкото от седем деца, като баща му починал, когато той бил само на осем.

Майка му се омъжва повторно и записите показват, че той може да е бил сексуално малтретиран от втория си баща. През 1882 г., шест години преди убийствата, семейството бяга в лондонския Ийст Енд, за да избяга от надигащия се антисемитизъм в Източна Европа след смъртта на цар Александър II година по-рано.

По време на разследването на убийството д-р Робърт Андерсън, ръководител на отдела за криминални разследвания в Лондон, идентифицира Космински като главния заподозрян.

Предишни поверителни полицейски доклади, публикувани през 1894 г. като Меморандумът на Macnaghten, отбелязват, че детективите смятат, че той таи "голяма омраза към жените, особено към класата на проститутките, и има силни склонности към убийство".

Тъй като не съществува нито една потвърдена снимка на Космински, Едуардс се обърнал към семейството на мъжа за стари портрети, които да използва във високотехнологична компютърна програма, предназначена да реконструира лицето му въз основа на чертите на роднините му.

Полученият портрет?

Мрачен млад мъж с подстригана коса, изпъкнали скули и напрегнат поглед.

Оттогава Едуардс копае по-дълбоко, убеден, че истинската причина Джак Изкормвача да избегне залавянето е, че брат му е имал връзки с масонството. Той също има желание да останат скрити зловещите причини зад тези позорни осакатявания.

През февруари 2023 г. в ръцете му попаднали няколко снимки, една от които показва 15 мъже, с мустаци и костюми. Оказва се, че те са били членове на Ложата на Израел, свободна зидарска група, създадена за еврейски имигранти, които създават дом на британските брегове.

Сред тях се откроявал големият брат на Космински, Айзък, шивач, който, откатко се мести в Лондон през 1870 г., сменя фамилията си с Ейбрахамс.

Едуардс е убеден в идеята, че Изкормвача не е просто случаен убиец, а е следвал масонски сценарий. Той също така смята, че именно масонските връзки на собствения му брат са го предпазили да не бъде заловен от ченгетата, за да държат топлината на еврейската общност.

Но това, което наистина смразява костите, е загадъчното съобщение, открито на местопрестъплението в Едоус. Точно там, с тебешир, е изписан този озадачаващ ред: "Юве са хората, които няма да бъдат обвинени за нищо."

Въпреки всичко Космински се разхождал на свобода и през 1890 г., след като полудял, мислейки, че чува гласове и вади нож срещу сестра си, той е бил изпратен в лудницата Colney Hatch в Северен Лондон. А 28 години по-късно той издъхнал в Leavesden Asylum в Хъртс.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Зърнената сделка
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: