Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това растение може да бъде смятано за "интелигентно"
Автор: Илиана Пенова 09:29 / 23.07.2024Коментари (0)972
©
Вярвали ли сте, че растенията може да притежават интелект? В интересна статия химичният еколог статия, Андре Кеслер и неговият докторант Майкъл Мюлер изучават, че поведението на някои растения може да се вмести в определението за интелигентност.

Дори без централна нервна система някои видове живот на планетата Земя могат да се държат по безспорно интелигентни начини. Растенията не се смятат често за познаващи същества, но може би това е нашето собствено пристрастие към мозъка.

Двамата учени обясняват, че когато се сблъскат с проблем, някои видове флора могат да действат и да реагират на околната среда, използвайки вид памет, съчетана с това, което се твърди, че са способности за вземане на решения.

Неотдавнашно откритие от лабораторията на Кеслер е техният идеален пример.

Подобно на плевел цвете, известно като висока златна пръчица ( Solidago altissima ), очевидно може да " чуе писъците “ на своите съседи, когато са нападнати от гладно тревопасно животно.

Когато ларвите на листен бръмбар започнат да дъвчат листата на златните пръчици, растенията отделят летливи органични съединения (ЛОС), които сигнализират на насекомите, че растението е повредено и че трябва да преминат към по-добър източник на храна. В същото време нападнатите растения също променят отражението на червената светлина от листата си, което се открива на разстояние от други растения.

Както светлината, така и лъхащите химикали изглежда служат като лични, далечни предупреждения за предстояща опасност за други златни пръчици в близост. Само съседни роднини с правилното "разбиране“ могат да разбият кода, вграден в ЛОС.

В отговор тези съседни златни пръчици укрепват своите укрепления срещу хищници, растат по-бързо и произвеждат защитни съединения за борба с насекомите – подобно на имунната система на животните .

По този мълчалив и потаен начин старопръстите не само интегрират информация от околната среда, твърдят Кеслер и Мюлер, те предвиждат и се подготвят за бъдещи условия въз основа на текущата им среда.

Подобно поведение се наблюдава и при тютюневото растение и според Кеслер и Мюлер то попада под "чадъра на обща концепция“ за интелигентност: постигане на цели, като оцеляване, в широк диапазон от среди.

Златните пръчици може да нямат нерви, комуникиращи чрез електрически сигнали, но клетките им са свързани в системи, работещи чрез химически сигнали, което позволява на мрежата да се движи и реагира като едно, дори без централна нервна система.

"Те могат да надушат околната среда много точно; всяка една клетка може да го направи, доколкото знаем“, казва Кеслер.

Отговорът на растението на ЛОС е повече от просто рефлекс или фиксиран модел на действие, твърдят Кеслер и Мюлер. Това е "обмислена“ промяна в поведението, базирана на цената на тревопасното животно и конкуренцията с връстници.

Според проучване от 2022 г. на Кеслер и неговия колега Александър Чаута, когато наоколо няма други цветя, нападнатите златни пръчици не излъчват същата светлина от листата си.

"В зависимост от информацията, която получава от околната среда, растението променя стандартното си поведение“, обяснява Кеслер.

"Като се има предвид това определение и натрупаните доказателства, въпросът не е дали растенията изразяват интелигентно поведение, а как го постигат без нервна система и какви са екологичните последици от това поведение“, твърдят Кеслер и Мюлер.

Приписването на термини като "интелигентност“ на растителния живот е силно противоречиво , но след десетилетия на научно отхвърляне и пренебрежение , тази област на изследване най-накрая започва да процъфтява.

Златните пръчици едва ли са единствените растения , за които е известно, че използват ЛОС, за да "разговарят“ насаме със съседите си за споделени заплахи. Учените знаят, че някои растения обменят информация по този начин от 80-те години на миналия век . И все пак голяма част от тези изследвания са направени само в лабораторията и все още има какво да се научи за това как растенията реагират на тези частни комуникационни мрежи.

Някои учени остават скептични относно подобни резултати и дали те могат да бъдат обяснени с помощта на субективен език като интелигентността .

Независимо от това дали изследователите са съгласни какви дефиниции да използват или кои растения отговарят на тези прагове, ясно е, че е необходима повече работа, за да се тестват потенциалните процеси на възприятие, учене , вземане на решения и памет сред флората на нашата планета, пише sciencealert.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: