Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този плод е богат на ликопен, бета-каротин и протеин, който потиска растежа на туморите
Автор: Цвети Христова 12:34 / 31.01.2024Коментари (0)371
©
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за един плод, който расте в по-топлите части на Югоизточна Азия. Плодовете Гак са с размерите на малък пъпеш и когато узреят придобиват тъмнооранжев цвят. Имат бодлива кора, която не е годна за консумация.

Вътрешната сърцевина е пълна с ядивни, пурпурно-червени маслени торбички, които са с много мек вкус. Имат умерена сладост. Някои хора сравняват вкуса им с този на краставица, авокадо или пъпеш и с малка нотка на морков, а семената имат лек орехов вкус.

Виетнамският плод се събира само два месеца в годината и износът на пресни плодове е ограничен. Най-разпространен на пазара е под формата на сок, който се продава като хранителна добавка с високо съдържание на хранителни вещества.

Гак плодовете имат особено високо съдържание на ликопен, над 70 пъти от количеството на ликопен, намерен в доматите и над 10 пъти по-голямо количеството на бета-каротин, отколкото е открито в морковите и сладките картофи.

Бета-каротинът се счита за провитамин А каротеноид, което означава, че тялото може да го превърне във витамин А (ретинол). Освен това бета-каротинът има мощни антиоксидантни свойства. 

Ликопенът повишава издръжливостта на организма срещу всякакви болестни състояния. Чрез направено проучване през 2005 година, учени установили, че във виетнамският плод се съдържа протеин, който потиска растежа на туморите.

Плодовете Гак също така се ценят заради съдържанието на омега-3 мастни киселини, витамини D, E и K и линолова киселина. Традиционната китайска медицина ги използва за подпомагане на лечението на изгаряния, проблеми с очите и кожни оплаквания. Поради ниското си съдържание на захар, Гак обикновено се смесва с други плодове и захар, за по-добър вкус.

В кулинарията най-често се използва за приготвяне на традиционното ястие Xoi Gac (по-известно като червен лепкав ориз). Ястието присъства на трапезата, когато виатнамците посрещат Нова година.

Този плод е част от менюто на повечето виетнамски сватби. Консумира се и като се  смеси с доматен сос, като също така се използва при приготвянето на пици и други тестени изделия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Димо Алексиев хванат пиян зад волана
Водна криза
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Протестиращи нападнаха директора на Народния театър
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: