Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този плод е богат на витимин C и помага за по-добро храносмилане
Автор: Цвети Христова 16:13 / 07.05.2024Коментари (0)1108
©
Sofia24.bg ще ви разкаже за един екзотичен плод, който има много ценни свойства. Този плод се нарича бабако и е естествен хибрид на планинската папая. Може да го срещнете и с наименованието шампанов плод (Carica Pentagona).

Неговата родина е Еквадор, но се отглежда и в Нова Зеландия, както и в САЩ, ЮАР и средиземноморските части на Европа. 

Бабакото е планинско растение, което достига до над 3 метра височина. На дългото му стъбло освен листа се появяват и плодове. Любопитно е, че бабакото ражда само женски листа. Много малко от тях имат семена. Този плод е нискокалоричен. 

Съдържа папаин, витамин С и хранителни влакна. Папаинът е ензим, който помага за по-пълното и по-бързо смилане на белтъците в храната ни. Бабакото има жълт цвят, тънка кора и  вкус, който е нещо средно между вкуса на ягодата, ананаса и банана. Отличава се с голяма трайност. Плодовете обикновено се консумират сурови.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Почина Лиъм Пейн
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: