Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този всесезонен плод е особено полезен при хипертония и висок холестерол
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:08 / 29.01.2025Коментари (0)984
©
Тиква може да намерим през почти цялата година и почти навсякъде. Има специфичен и уникален вкус, който й позволява да се комбинира с много продукти в много ястия.

Хранителният й състав е богат на полезни вещества и носи някои от най-важните предимства за организма. Историята на тиквата може да проследим хиляди години назад от времето на ацтеките и маите.

Тиквата е вид зимен скуош. Тя е универсален и популярен плод, с различни сортове, багри, но най-познатите обикновено са с оранжев или жълт цвят. Тиквите имат дебела кора, месеста вътрешност и сърцевина, пълна със семки. Те също се използват много често в кулинарията за направата на масло или печени.

Тиквите, обикновено се свързват с есента и сезона на Хелоуин, където често се издълбават за направата на фенери. Освен това тиквите се използват и широко в готвенето, известни са със своя отличен вкус и хранителни предимства.

Вътрешността на тиквата е сладка и нежна, което я прави подходяща за различни ястия. Често се използва за приготвяне на хляб, пайове, супи и други всеразлични печива. Тиквените семки, известни също като пепита, се пекат и консумират като лека закуска или се използват като добавка в салати и други ястия.

Тиква обикновено се бере през есента, когато е напълно узряла. Може да я съхраняваме няколко месеца на някое сухо и хладно място.

Произход

Тиквите произхождат от Северна Америка и историята им може да се проследи хиляди години назад. Смята се, че са култивирани за пръв път в Мезоамерика, която е съществувала в днешните райони на Мексико и Централна Америка.

Най-старите доказателства за съществуването на тиква датират от около 7000 до 5500 г. пр. н. е., където в планините Оахака, Мексико, били открити тиквени семки.

Тогавашните местни народи, като ацтеките и маите, отглеждали плодовете заедно с култури като боб и царевица.

Тиквите били важна част от храненето им. Използвали ги по различен начин и не само ги консумирали на момента, но ги изсушавали, за да ги съхранят за по-дълъг период от време.

Плодът е играл важна роля и в индианската култура. Те го използвали в различните си церемонии, както и за медицински цели. Тиквата била представена на ранните европейски заселници в Северна Америка и се разпространила в Европа основно чрез търговия.

Европейските колонизатори, включително испанските и португалските, се натъкнали на тикви по време на пътуванията си до Америка. Те донесли тиквените семки в Европа, където плодът набира популярност. С течение на времето били разработени различни сортове тикви чрез селективно размножаване и култивиране.

Най-първичната асоциация на тиквите с есента е свързана с обичая за издълбаването им за празника Хелоуин от 19-ти век. Тази традиция произлиза от Ирландия, където те отстранявали вътрешността и дупчили външността на репи или картофи. По-лесно достъпните и големи тикви станали предпочитани за тази цел в Северна Америка.

До днес тиквата присъства в кулинарията, обичаите и фестивалите на много народи. Запазва силните си позиции и остава символ на есента и Хелоуин.

Хранителни стойности

Освен с вкус, тиквите могат да се похвалят и с хранителните си предимства. 100 грама сурова месеста част от тиква съдържа приблизително:

– 26 калории

– 6,5 г въглехидрати

– 0,5 г фибри

– 1 г протеин

– 0,1 г мазнини

В нея може да открием богато наличие на витамин C, както и още други витамини и минерали като:

– Бета-каротин – предшественик на витамин А

– Калий

– Магнезий

– Желязо

– Фосфор

– Калций

– Цинк

Дори и в малки количества, в плода има съдържание на витамин Е, витамин К и няколко витамина от група В.

Хранителните стойности на тиквата може да варират в зависимост от сорта или начина на приготвяне на плода.

Семките от тиква – pepitas, са богати на хранителни вещества и предлагат свой собствен набор от хранителни стойности. Разглеждат се отделно от месестата част на тиквата заради по-различния си състав, пише forlife.bg. Те са добър източник на здравословни мазнини, протеини, фибри и различни минерали, включително цинк, магнезий и желязо.

Лечебните свойства на тиквата

Препоръчва се при хора с хипертония и висок холестерол. Тиквите осигуряват няколко полезни за здравето облаги, поради наличието на биоактивни съединения и хранителни вещества. Те са ключови за цялостното здраве, могат да поддържат функцията на имунната система, здравето на очите и сърцето.

Благодарение на калия, тиквата е един от най-добрите естествени диуретици, които премахват оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и функцията на нервната система.

Антиоксиданти

Тиквата е много добър източник на антиоксиданти, включително на бета-каротин, което е и причината за оранжевия й цвят. Антиоксидантите помагат за защитата на тялото срещу възпаление или увреждане, причинено от вредните свободни радикали. Намаляват риска от хронични заболявания, като сърдечни такива и някои видове рак.

Здрави очи

Бета-каротинът се трансформира във витамин А в тялото, което е от важно значение за поддържане на здраво зрение у човек. Консумирането на храни, богати на бета-каротин, като тиквата, може да намали риска от макулна дегенерация, която е свързана с възрастта.

Фибри и храносмилане

Тиквата има голям набор от диетични фибри, които са полезни за здравето на храносмилането и на стомаха, затова се препоръчва и на хора със запек. Фибрите насърчават функцията на червата, помагат и предотвратяват констипация, поддържат здрав микробиом на червата.

Фибрите са от помощ и за сърцето, тъй като понижават нивата на холестерол и регулират кръвното налягане. Освен това високото съдържание на вода в тиквите може да помогне за хидратацията на организма и правилното храносмилане.

Тегло

Ниското съдържание на калории и наличието на фибри в тиквата поддържат организма ни сит за повече време. Ако включим плода в хранителния си режим, може да намалим общия прием на дневни калории, като това ще доведе до по-добро храносмилане и сваляне на килограми. А в комбинация с тренировки и подходящи добавки може да постигнем постоянен резултат.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Вторият мандат на Доналд Тръмп
Зима 2024/2025 г.
Кабинетът "Желязков"
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: