Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този зеленчук по-рядко присъства на трапезата ни, но съдържа повече витамин С и от цитрусовите плодове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:58 / 20.12.2024Коментари (0)598
©
Докато навсякъде около нас върлуват вируси, грип и какви ли още не зарази, ние не спираме да се чудим как да набавим на организма си всичко необходимо, за да подсилим защитата му срещу тях. Ще си кажем, най-лесно е да отидем в аптеката и да си купим мултивитамини и добавки. Но полезните вещества са много по-ефективни, когато се приемат в естествен вид - чрез храната, която консумираме.

Безспорно плодовете и зеленчуците са тези, които се славят като най-ценни на витамини, минерали и други микро- и макронутриенти. Когато говорим за подкрепа на имунната система, първо се сещаме за витамин С, от който се нуждаем всеки ден. Той може да не ни предпази от разболяване, но пък ще ни помогне да се възстановим по-бързо и безпроблемно.

Едни от сезонните плодове, славещи се с най-високо съдържание на витамин С, са цитрусите. Но, оказва се, има един зеленчук, който по-рядко присъства на трапезата ни, но напълно си заслужава мястото там, защото е по-богат на въпросния витамин дори от лимоните и портокалите.

Камбите са вид чушки, които консумираме най-често или пълнени с ориз и кайма, или в туршия. А те са истинско богатство, защото в 100 г от тях се съдържат цели 80.4 мг витамин С, докато в лимоните и портокалите има едва 53 мг от него, а в грейпфрута - само 32 мг. А препоръчителната дневна доза е 40 мг, което значи, че можем да си я набавим само с 50 г чушки.

Прави се и пояснението, че жълтите камби са дори по-богати на витамин С от червените и зелените. И тъй като той не се складира в организма, а се изхвърля с урината, е важно да си го набавяме ежедневно в нужните количества, за да бъдем по-здрави, особено през зимните месеци, обяснява Get Surrey.

Освен на витамин С, камбите са страхотен източник и на витамин А, витамин Е, витамин В6, фолиева киселина, фибри и антиоксиданти. Затова е добре да ги включваме в менюто си по-често, независимо от сезона. Може да ги консумираме както сурови, така и гриловани, печени или както кулинарното ни въображение реши, пише lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Избори в Германия
Издирват 13-годишно момче със Синдром на Даун в Старозагорско
Катастрофи в Кюстендилско
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: