ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Турското кафе празнува днес | ||||||
| ||||||
Традиция част от турската култура През вековете кафето се е превърнало в неразделна част от турската култура. Това, което го прави толкова уникално е, че методът му на приготвяне е останал непроменен в продължение на векове. За вкусно турско кафе е необходимо много фино смляно кафе, което след това се приготвя в специален съд – джезве (cezve), и се сервира в малки чаши. Що се отнася до захарта в напитката, може да се пие обикновено – без захар, леко подсладено или сладко. Ключовото е че, за да си запази вкуса, кафето трябва да се приготви със захарта, а не да се добави, когато вече е готово. Турското кафе обикновено се сервира с чаша вода, която помага за почистване на небцето, за да се усети максимално вкуса му. "Кahvaltı“ е турската дума за закуска, като буквалният ѝ превод е храненето преди кафето. По време на дълбоки разговори с приятели на по чаша кафе, гледането на кафе е забавна турска традиция. По време на нея, след като си изпие кафето, човек обръща чашата си надолу и след като, утайката на кафето се стече се образуват интересни символи и форми, по които се гадае на човек. Сервирането на турско кафе е задължително и при специални поводи – от религиозни празници до годежи. Различни сортове за ценители Въпреки че класическото турско кафе се консумира ежедневно в цялата страна, във всеки регион съществуват много разновидности. Например, в Егейския регион, се приготвя с мастикова смола, тъй като мастиковите дървета са характерни за тези географски ширини. Кюрдското кафе (menengiç), без кофеин и с по-плодов вкус, е местен "деликатес“ в Газиантеп. То се приготвя от зърна на дървото Терпентинов кукуч, което произхожда от югоизточна Турция. По подобен начин кафето мъра е предпочитано в югоизточните градове Мардин и Шанлъурфа. Мъра е едно от най-интензивните кафета в света и се сервира в малки чаши без дръжки. За тези, които предпочитат по-леко кафе, кафе дибек се смеля в глинени съдове и не е толкова силно. Видовете турско кафе се различават и според методите им на приготвяне, например върху нагорещен пясък, въглища или пепел. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: