Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учен каза кои плодове не бива да консумираме в големи количества
©
Свикнали сме да определяме плодовете като изначално полезни, въпреки че неведнъж сме чували предупреждения за тези, които са с по-високо съдържание на фруктоза. Е, сега ученият от Harvard University Ник Норвиц отново ни обръща внимание на това кои са плодовете, с които трябва да внимаваме - особено ако обичаме да ги консумираме често.

По думите на учения, никоя крайност не е вярна - нито че плодовете са винаги полезни, нито че са вредни заради съдържанието си на захари. Той акцентира върху това, че различните плодове имат различни характеристики и влияят по различен начин на всеки организъм спрямо неговите особености.

Център на вниманието е именно фруктозата в плодовете, която се определя като потенциално вредна за метаболизма. Но, по думите на Норвиц, това зависи най-вече от начина, по който тялото ни я обработва. И смята, че всеки плод, който консумираме в разумни количества, може да ни е от полза.

Естествената фруктоза се абсорбира от храносмилателната система по различен начин от глюкозата. При нея не се изисква инсулин, който се освобождава от панкреаса, за да се усвои. Така фруктозата не води до моментален ефект върху нивата на кръвната захар.

Но все пак, приемът на твърде много фруктоза може да има негативен ефект върху метаболизма и дори да увеличи риска от развитието на рак, както твърди изследване от 2021 г. Освен това тя е високо реактивна и може да допринесе за формирането на вредни съединения с тялото, които да доведат до различни заболявания, както и да допринесат за стареенето на организма. Голямото количество фруктоза благоприятства и увеличаване на телесното тегло и количеството натрупани мазнини.

Като плод с най-високо съдържание на фруктоза се определя мангото - цели 30 грама. Други в тази категория са гроздето, динята и джакфрута. И ако прекаляваме с тях, може да се стигне до увреждане на тънките черва и черния дроб.

А към тези с малко фруктоза спадат горските и цитрусовите плодове, кивито, кокосът и авокадото. Независимо кой предпочитаме, препоръчителната доза е до две малки купички на ден, обяснява Daily Mail, цитиран от lifestyle. Горските плодове, в частност боровинките, както и авокадото, се определят като едни от най-полезните плодове, които може да консумираме. И отново не бива да забравяме, че количеството прави отровата - или вредата, в този случай.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
Енергийна криза
Изтребител падна в Черно море край Шабла
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: