Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени го доказаха: Портокал на ден – държи психиатъра далеч от мен
© Blagoevgrad24.bg
Вероятно природата е вложила смисъл в това портокалът да е оранжев. Портокалът оказва се може да повдигне настроението не само като притежател на най-позитивно тонизиращия цвят – оранжевия. Сега изследователи откриват, че консумацията на този цитрусов плод намалява риска от развитие на депресия и можем да го консумираме, когато търсим по-добро настроение. Как се случва това и доколко сериозно е това твърдение?

То си има сериозно научно обяснение. Оказва се, че консумация на портокали действа благоприятно на чревните бактерии Faecalibacterium prausnitzii (F. Prausnitzii), които са част от полезната чревна микрофлора. При функционирането си тези бактерии отделят серотонини допамин, два невротрансмитера, които е известно, че играят ключова роля в регулирането на настроението. Според авторите на изследването, докато антидепресантите могат да лекуват депресията след нейното начало, консумацията на портокали може да бъде естествено, без странични ефекти, средство за предотвратяването ѝ. Изследователите не се шегуват и са изчислили, че ежедневното хапване на един среден на големина портокал може да намали риска от депресия със сериозните 20%.

За да достигнат до тези факти, учените правят преглед на две големи проучвания. Мащабното Nurses’ Health Study II (NHS2), което започва през далечната 1989 г. и включва данни на над 100 000 жени, чието здраве се проследява на две години чрез изследване, анкети за начина на живот, хранителния режим, приема на лекарства и здравословното състояние. От него учените извеждат, че консумиращите повече портокали жени се радват на стабилно добро настроение. Това те не успяват да получат от просто от категорията консумиращи плодове и зеленчуци, нито от отделните категории за други плодове като банани и ябълки. 

Група жените от проучването проявяват отзивчивост и се включва в допълнително изследване на екипа, при което се анализират проби от техни изпражнения. Така учените намират връзка между консумацията на цитрусовите плодове и растежа на определени бактерии в чревния микробиом. По време на анализа се откроява един вид бактерии F. Prausnitzii при жените, които консумират повече цитруси и се отличават с постоянно положително самочувствие. 

Учените свързват бактерията F. Prausnitzii с консумацията на портокали и доброто психично здраве. 

За да не будят съмнения в изводите си заради женския пол на изследваните от научния екип предприемат преглед на подобно проучване сред мъже - Men’s Lifestyle Validation Study, от което също се констатира, че повишаващите се нива на F. prausnitzii са обратно пропорционални на риска от депресия.

Възниква въпросът дали F. prausnitzii наистина кара хората да се чувстват по-добре? Според авторите от функционирането на тези бактерии се задейства метаболитния път - S-аденозил-L-метионин цикъл I, през който се повлияват нивата на двата невротрансмитера - серотонин и допамин, отделящи се от човешките клетки в червата. Допаминът и серотонитът регулират преминаването на храната през червата, но могат да стигнат и до мозъка, където повишават настроението.

През последните години се натрупаха достатъчно изследвания, които показват връзката между червата и мозъка, и резултатите от настоящето не може да шокира. Знаем то детството си препоръката, че рибата е "храна за мозъка“, но досега никой не е твърдял, че портокалите са храна за мозъка.  F. Prausnitzii са познати от по-рано с това, че намаляват риска от развитие на възпалително заболяване на червата, но сега оказва се, те имат и връзка с доброто психично здраве.

Няма да е грешка портокалите да се препоръчват като храна за настроение и дори за облекчаване на депресия в някои случаи, коментират авторите. Според тях има огромна незадоволена нужда от терапия на депресия, а консумацията на цитрусови плодове е просто безобидно действие за двойно удоволствие. 

По думите на учените хората интуитивно знаят, че храните, които ядем, влияят на настроението ни, заключава Puls.bg. Дори имаме термин за това: комфортни храни, които ни карат да се чувстваме по-добре в краткосрочен план. Изследователите са длъжници да потвърдят с научни факти тези техни усещания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Попълване на регулатори
Световна черна хроника
Войната в Украйна
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: