Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учените алармират за явлението "климатичен шок"
©
Все по-често чуваме за случаи на домашно насилие и няма да сбъркаме, ако си помислим, че техният брой не само у нас, но и в световен мащаб, не спира да се увеличава. Надали някой може да каже категорично какви са причините за тази негативна тенденция, но със сигурност с нея са свързани както психичното здраве, така и злоупотребата с алкохол и наркотици, а и недоверието в институциите и тяхната работа.

Но, оказва се, май има и една друга причина за домашното насилие, за която със сигурност не сме се замисляли. Учени от University College London правят проучване, в което търсят взаимовръзка между случаите на екстремни климатични явления в 156 страни по света и случаите на насилие върху интимния партньор. И се оказва, че тя съществува.

В продължение на две години след урагани, свлачища, наводнения и други подобни събития случаите на физическо насилие и сексуално посегателство в рамките на дома се увеличават в районите, засегнати от тях. Това явление се наблюдава предимно в страните с по-нисък стандарт на живот, както и в тези, в които патриархатът е приет за норма, а насилието над жени не е толкова осъдително действие.

Учените говорят за явлението "климатичен шок", което настъпва вследствие на въпросните явления, които често са и заплаха за живота. А когато преживеят тях, жените от изброените страни е доста вероятно да станат жертва и на партньора, с когото живеят под един покрив. Интересно е, че след земетресения и пожари, които също могат да бъдат много разрушителни, не се наблюдава подобен ефект, обяснява Daily Mail.

Най-висок индекс на случаите на домашно насилие е измерен в страните Конго, Етиопия и Папуа Нова Гвинея. А обяснението на учените е, че високата влажност и жегата понякога могат да се окажат стресов фактор, свързан с оцеляването и прехраната ни и това да доведе до повече предпоставки за агресивно поведение.

Освен това често в подобни ситуации цялото внимание и ресурси са насочени към справяне с бедствието, а липсата на информация и несигурността, заедно с мисълта, че ще останат безнаказани, подтиква насилниците към действие.

За щастие, по нашите географски ширини подобни климатични явление не са толкова често срещани, но и те зачестяват заради промените в температурите и други фактори на околната среда. Няма и конкретна статистика за страната ни дали е открита подобна взаимовръзка, но със сигурност всеки допълнителен стрес увеличава възможността за агресивни изблици. И най-важното, което не бива да забравяме е, че те никога ни бива да остават в тайна - независимо дали сме жертва или свидетел, предава lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Газови доставки
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: