ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В дребните зрънца на това бобово растение се крият много хранителни качества | ||||||
| ||||||
Лещата е една от най-старите земеделски култури в света, като в днешно време се отглежда главно в Канада, САЩ, Австралия и Индия. Най-разпространената леща у нас е зелената, която на някои места се нарича още континентална леща, пишат производители. Ако спазвате времето за варене, зърната й остават относително цели и затова е подходяща както за класическа леща чорба, така и за различни видове салати, запечени ястия, пълнене на зеленчуци. Този вид леща се сварява за около 40-60 минути и има характерен вкус. Белената червена леща обикновено се продава с разполовени зърна. Тя се сварява много бързо, като зърната губят формата си и обикновено с нея се приготвят крем супи или пюрета. На вкус е по-сладка от кафявата и зелената леща. С този вид се приготвя и известният индийски дал с леща – вид яхния с нахут, куркума, кокосово мляко, кориандър и чили. Разбира се, най-позната у нас рецепта е традиционната турска чорба от червена леща. Френската леща – това е изключително ароматна леща с лек лешников вкус, която оригинално произхожда от френския регион Le Puy, но днес се отглежда и в Италия и Северна Америка. Обикновено е по-скъпа от кафявата и червената леща и се смята, че има по-високи вкусови качества. След сваряване зърната запазват целостта си, като времето за варене при този вид леща е по-дълго – 45 минути. В повечето рецепти ще я срещнете като гарнитура на скъпи специалитети с пушена сьомга, козе сирене или печен дивеч. Черната леща Белуга е с малки, блестящи зрънца, поразително приличащи на черния хайвер на рибата белуга. Счита се, че родината й е Канада, а популярността й се носи по цял свят. Що се отнася до отглеждането и събирането на реколтата от черна леща, това е трудоемък процес и стопанствата, които го правят, са твърде малко. Поради това черната леща е скъп продукт. Научно доказано е, че пигментът, на който се дължи цветът на Белугата, има антиоскидантни свойства. Ето защо ежедневната й употреба ни помага в борбата със сърдечносъдови заболявания, а също и срещу стареенето. Съдържа лесноусвояем белтък, в който влизат незаменими аминокиселини. При кипването й пигментът оцветява водата, поради което сготвената черна леща не е с толкова наситен цвят, но пък прекрасно е съхранила формата си, покрита с нежна и мека ципа. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обновен и модерен Lidl отвори врати в Благоевград
14:27 / 04.11.2024
Тита иска във "Вип брадър"
20:15 / 03.11.2024
Турска звезда посетил тайно Азис
15:52 / 04.11.2024
Меган Маркъл копира от най-добрите
16:54 / 04.11.2024
Силна магнитна буря ни удря и днес
08:12 / 04.11.2024
Експерт каза от какви търговски трикове да се пазим за Черния петък
09:45 / 03.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: