Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В тези случаи по-добре не си мийте зъбите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:14 / 02.07.2024Коментари (0)421
©
Миенето на зъбите е съществена част от поддържането на устната хигиена и цялостното здраве. Има обаче специфични ситуации, в които трябва да избягвате миенето на зъбите, тъй като то може да причини повече вреда, отколкото полза. Разбирането на тези ситуации може да ви помогне да запазите целостта на зъбите и венците си.

След консумация на киселинни храни и напитки

Един от най-критичните моменти, в които трябва да избягвате миенето на зъбите, е непосредствено след консумация на киселинни храни и напитки. Киселинните продукти, като цитрусови плодове, домати, вино и газирани напитки, могат да омекотят емайла на зъбите ви.

Миенето на зъбите веднага след консумацията им може да доведе до износване на омекналия емайл, което води до повишена чувствителност и по-висок риск от кариеси. Вместо това се препоръчва да изчакате поне 30 минути до един час, преди да си измиете зъбите. През това време слюнката ви ще помогне да неутрализирате киселините и да втвърдите емайла.

След повръщане

Подобно на киселите храни, при повръщане в устата попадат стомашни киселини, които могат да бъдат много агресивни към зъбите. Миенето на зъбите непосредствено след повръщане може да засили увреждането на емайла. По-добре е да изплакнете устата си с вода или със смес от вода и сода за хляб, за да неутрализирате киселините. След изплакването изчакайте поне 30 минути, преди да измиете зъбите си.

Когато устата ви е суха

Сухотата в устата, или ксеростомията, може да се дължи на различни причини, включително странични ефекти на лекарства, определени медицински състояния или дехидратация. Слюнката играе ключова роля в защитата на зъбите, като неутрализира киселините и осигурява вещества, които се борят с болестите. Когато устата ви е суха, слюнката е по-малко, за да предпази зъбите ви, което ги прави по-уязвими към увреждане. Миенето на зъбите в това състояние може да доведе до износване на зъбите и венците. По-добре е да пиете вода, за да се хидратирате, или да използвате заместители на слюнката преди миене на зъбите.

Когато венците ви кървят

Кървенето на венците може да е признак на гингивит или други пародонтални заболявания. Въпреки че поддържането на устна хигиена е от решаващо значение, агресивното четкане може да влоши състоянието. Ако венците ви кървят, е важно да използвате четка за зъби с мек косъм и щадящи техники на четкане. Препоръчва се и консултация със зъболекар за подходящи грижи и лечение, за да се отстрани основният проблем, без да се причиняват допълнителни вреди.

Непосредствено след хранене

Дори ако храната, която сте консумирали, не е особено киселинна, все пак е полезно да изчакате, преди да си почистите зъбите. Дъвченето на храната временно омекотява емайла поради повишената киселинност в устата. Незабавното миене на зъбите с четка може да доведе до износване на този омекнал емайл. Както и при киселите храни, изчакването от 30 минути позволява на слюнката да свърши работата си по възстановяване на баланса на pH и повторното втвърдяване на емайла.

При използване на продукти за избелване

Много хора използват избелваща паста за зъби или други продукти, за да постигнат по-ярка усмивка. Прекалената употреба или незабавното миене на зъбите след използването на тези продукти обаче може да доведе до чувствителност на зъбите и ерозия на емайла. От съществено значение е да се спазват инструкциите на продукта и да се избягва прекомерното четкане, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Социално недоволство във Франция
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: