Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Владимир Владимиров, ПРОФОН: Музиката играе все по-важна роля в икономиката на страната
© Фокус
Архив
Музиката играе все по-важна роля в икономиката на страната, защото създава добавена стойност. Тя привлича и задържа клиентите и фактически увеличава печалбата на бизнеса – хотели, ресторанти, нощни заведения, барове, фитнес центрове. Това каза изпълнителният директор на ПРОФОН Владимир Владимиров в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

В създаването на музика има вложен талант, много средства и усилия от страна на изпълнителите и продуцентите, посочи той. "За да има развитие на талантите и за да има продуценти, те трябва да бъдат възмездявани и при тях да отиват средства, които да предполагат бъдещо развитие. За голямо съжаление, все още не сме свикнали с този факт. България е на последно място по това разбиране, че в музиката се влагат средства, талант и усилия и трябва да бъде възмездявана. Дори държавите от бившия социалистически лагер имат много по-голямо пазарно покритие, отколкото има ПРОФОН при продаването на лицензи в различни обекти. Ако при нас има покритие около 16% в обектите извън телевизиите и радиата, в Хърватска процентът е над 80, в Румъния – също над 80", даде пример изпълнителният директор на ПРОФОН.

Според Владимир Владимиров правоприлагането е сериозен проблем в България. Съществуват и законодателни пропуски, които не позволяват на сектора да се развива. "В момента официално контрол по ползването на музика се осъществява от Министерство на културата. Само те могат да проверят дали лицензът, който има съответното заведение или обект, съответства на музиката, която се пуска. Ресурсът на Министерството е много малък и те не могат да извършват мащабни проверки така, че да покрият всички обекти в България. Общините нямат тези правомощия, те могат само да проверят дали имат или нямат лиценз“, обясни той.

Затова от бранша излизат с предложение към Министерството на туризма за подобряване на законодателната рамка. "Искаме законодателна промяна, която да обвърже ползването на музика с категоризацията и с даването на лиценза на едно заведение да функционира. Ако се предполага, че заведението ще ползва музика, за да може да работи, ние искаме и плащането на лиценза към ПРОФОН и съответно към "Музикаутор" също да бъде уредено. Това би било едно цялостно решение и драстично би увеличило пазарното покритие на лицензирането", смята Владимиров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: