Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Внимавайте с минералната вода!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:25 / 15.08.2023Коментари (0)346
©
Водата е най-големият директен източник на флуор. В минералните води в България този елемент се добавя редовно с цел пречистване, но нивата му в някои води са изключително опасни. Учените и лекарите са установили, че флуоридите лесно се предозират и довеждат до негативни ефекти. Флуоридите причиняват артрит. Те са канцерогенни чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди. Флуорът (F) е бледожълтеникав газ с остра задушлива миризма. Най-големият естествен източник на флуор е водата. Набавяме си го още чрез пастата за зъби, обогатена с флуор, чрез хранителни добавки, съдържащи флуор, чрез храната. В някои страни флуор слагат в млякото, хляба и в други храни, пише "Ретро".

В пестицидите, с които обработват някои растения, също има флуор.

Повечето хора не знаят, че типът флуорид, добавен към водоснабдяването в някои страни, повечето пасти за зъби и много напитки и храни, обикновено е отпадъчен продукт от ядрената, алуминиевата и фосфатната (торовите) индустрия. Флуоридът е толкова токсичен, че освен че е основна съставка в отрови за плъхове и хлебарки, вредители и растителни пестициди, също е активна съставка в анестетичните, хипнотичните и психиатричните лекарства, както и нервният газ, използван от военните. Обикновено повечето флуорид, който влиза в тялото, не е лесен за елиминиране и се натрупва в костите и зъбите. Напоследък е открито, че се натрупва и в щитовидната жлеза, както и в епифизната и хипофизната жлеза, разположени в средата на мозъка. И ако имате проблеми с бъбреците, добре е известно, че трябва да избягвате флуор и флуорирана вода на всяка цена. Йодът и флуоридът принадлежат към семейството съединения, познати като халогени. Въпреки че йодът е от полза за щитовидната жлеза, флуоридът не е такъв. Въпреки това поради сходствата, щитовидната жлеза може да абсорбира флуорид вместо йод. Това е лошо. Флуоридът е токсичен за бъбреците и е докладвана по-висока честота на хронично бъбречно заболяване в райони, където водата съдържа високи нива на флуорид.

По данни на Министерството на здравеопазването в България 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л. Важно е да четете етикета, съветват специалисти, и да търсите там буквата F. Срещу нея е добре да има възможно най-ниски стойности, започващи с 0. Най-развитите държави не флуорират питейната си вода. В България също не се флуорира питейната вода. В Западна Европа например 97% от населението пие вода без флуорид. Флуорирането на водата е забранено или никога не се е прилагало в Дания, Норвегия, Австрия, Франция, Холандия, Германия, Белгия, Финландия, Люксембург, Швеция, Северна Ирландия, Чехия и др.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: