Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вреден ли е омекотителят за дрехи?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:22 / 09.09.2024Коментари (0)937
©
Всички обичаме прането ни да мирише свежо и приятно, но невинаги омекотителят е най-добрият вариант да постигнем този ефект. Оказва се, че колкото и добре да ароматизира дрехите, той може да има редица негативи за нашето здраве. И това ни кара да се замислим за негови по-безвредни алтернативи.

Първо е важно да поясним какво точно прави омекотителят. Неговата формула съдържа мастни киселини, които са положително заредени и са естествено привлечени от отрицателно заредените дрехи при въртенето в пералнята. Така те буквално ги правят по-меки, неутрализирайки статичното електричество.

Резултатът е и по-малко гънки по тъканите, които ухаят наистина приятно. Но при редовна употреба може да се получи и обратният ефект върху дрехите, защото се получава наслагване на продукта по тях. А това може да доведе и до друг нежелан резултат - раздразнения по кожата, обяснява Real Simple.

Сигурно поне веднъж ни се е случвало когато облечен някоя дреха, която ухае силно на омекотител, да усетим сърбеж. Това най-вероятно е предизвикано от продукта по тъканта, който влияе негативно на кожната бариера, особено ако сме по-чувствително към подобни външни фактори.

Ако пък имаме алергия към някоя съставка или аромат в съдържанието на омекотителя, вреда от нещо може да е още по-голяма. Същото важи и ако сме предразположени към атопичен дерматит - остро състояние, което се отключва от различни дразнители като химикалите в перилните продукти.

Оказва се обаче, че негативите от този на пръв поглед безвреден продукт за прането далеч не се изчерпват до най-големия орган в тялото ни - кожата. По-голямата част от омекотителите, които се предлагат на пазара, съдържат вещества, класифицирани като токсични или канцерогенни. Те са опасни както за личното здраве, така и за околната среда, предава lifestyle.bg.

Сред тях са бензилацетат, етанол, лимонен, хлороформ. Те могат да доведат до смушения на горните дихателни пътища, ендокринната и централната нервна система. От Akerman Cancer Center допълват, че с омекотителя често се съдържат и кватернерни амониеви съединения, които науката определя като причинител на астма.

Парите на бензинацетаът пък са силно канцерогени и освен рак на панкресата, могат да предизвикат дразнене на очите и дихателните пътища. А най-лесният начин за усвояването им от организма е именно през кожата. Веществото A-терпинеол също има доказана връзка с функцията на централната нервна система и може да бъде причинител на респираторни нарушения. 

Всичко това определено звучи притеснително и би ни накарало да преосмислим употребата на омекотител, особено ако е редовна. За щастие, има други, по-безвредни алтернативи, с които да постигнем същия ефект като от продукта.

От центъра за изследване на раковите заболявания поясняват, че с добрия, стар и безопасен ябълков оцет дрехите ни могат да станат също толкова меки, колкото и с омекотител, но като избягваме цялата вредна химия.

Ако дрехи, които са изпрани с прах и добавен оцет, се оставят да изсъхнат навън, то те ще бъдат много по-малко намачкани. Може да добавим малко оцет и в сушилнята за премахване на статичното електрическо като на края на цикъла няма да има остатъчна миризма по дрехите.

В социалните мрежи попаднахме и на един друг съвет с какво да заменим очевидно вредният за здравето ни омекотител. Става дума за смес от вода, ябълков оцет и сода бикарбонат. Ако искаме и приятен аромат, добавяме няколко капки етерично масло. Така получената течност се добавя в отделението на пералнята, където по принцип сипваме омекотителя.

Ако използваме сушилня, то има още една натурална алтернатива за меки и прекрасно ухаещи дрехи. нуждаем се само от топки от естествена вълна и любимото си етерично масло. Слагаме на всяка от тях по няколко капки и пускаме на обичайната програма за сушене.

Това е вариантът, който се предпочита пред листчетата за сушилня, които при нагряване на високата температура също отделят вредни химикали, които вдишваме, докато уредът работи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Избори в САЩ
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: