ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Въпросът, който все още няма отговор - сурови или печени ядки? | ||||||
| ||||||
Разликата между печени и сурови ядки В аспекта на химичен състав между двата вида ядки разликата е минимална. Съдържанието на въглехидрати и протеини е почти еднакво. Макар печените да предлагат малко повече мазнини и калории, увеличението е почти незначително. Може би печените ядки са по-полезни и въобще по-здравословни от суровите? Пак отрицателен отговор: при високи температури полиненаситените мазнини се окисляват и образуват свободни радикали, които са потенциално вредни за клетките. Няколко съвети как се пекат правилно ядки. Най-добре е температурата на тигана или фурната да не е прекалено висока: между 140 и 160°C. Втори важен фактор е времето. Ядките не бива да се пекат над 20 минути. А пърженето им образува рискови трансмазнини. Сравнително безопасни са, ако се ядат в малки количества (до 2-3 пъти седмично по 30 грама максимум). Вече подчертахме, че ароматът и вкусът на печените ядки са по-приятни от тези на суровите. Причина е т. нар. "реакция на Маяр“, при която захарите влизат в контакт с аминокиселини. За ядките тя започва при температура към 120°C и повече. Реакцията на Маяр може да предизвика образуването на опасния канцероген акриламид. Кои печени ядки съдържат най-много акриламид? Той се образува значително в печените бадеми, формирането му започва на 130°C, като се ускорява при 146 градуса и нагоре. В изпечените шам-фъстъци има двойно повече акриламид в сравнение с бадемите. Акриламид не се образува в печени орехи, макадамия и в печени лешници. Все пак следете дозата пържено лакомство да бъде до 30 грама на ден и не го включвайте често в менюто. Сурови ядки: възможна опасност за здравето Всяка сурова храна е за предпочитане пред индустриално обработената. Обаче суровите ядки може да се заразят с бактерии. Най-опасен е причинителят на салмонелата – който често се среща по повърхността на макадамия, бадеми и шам-фъстък. Затова, например, американските власти, за да предотвратят епидемии от салмонелоза, разрешават продажбите само на печени бадеми. Второ, високата степен на влажност в складовете провокира развитие на плесени с токсичните съединения афлатоксини. За съжаление, те обикновено са устойчиви спрямо топлина. Даже дългосрочната топлинна обработка ги намалява само наполовина. Трето, суровите храни често изобилстват с фитинова киселина. С нейна помощ природата защитава ядките от насекоми – но това вещество е бариера за човешкия организъм да усвоява полезните хранителни вещества. Тя се премахва от ядките с леко запичане, а може и с накисване. Как биват накисвани суровите ядки? Посипвате 1 чаша ядки с 1 ч. л. морска (едра) сол. Заливате ги с 2 чаши гореща вода. В зависимост от вида ги оставяте да престоят следните интервали от време: - кашу - 6 часа; - кедър, лешници, орехи – 8 часа; - бразилски орехи и бадеми – 12 часа. След накисването обелвате ципата – в нея се съдържа най-много фитинова киселина. И така, кои ядки са по-здравословни: печените или суровите? Явно онези, които най-много харесвате на вкус и съответстват на избрания от вас хранителен стил. Само спазвайте следните простички и елементарни правила: - на ден най-много 30 г ядки – и то не всеки ден; - суровите ядки се измиват в гореща вода и се накисват; - печете си ядки сами, на сухо, на слаб огън; пърженето не се препоръчва. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: