ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ядем сланина и отслабваме! | ||||||
| ||||||
Помага ли сланината за отслабване? Много хора, които се опитват да отслабнат, ограничават консумацията на сланина в диетата си. Здравословните мазнини са в основата на здравословното хранене. Например, всеки знае за известната средиземноморска диета, която включва много здравословни мазнини, зеленчуци, плодове, бобови растения, зърнени храни и зеленчуци. Основата на здравословните мазнините е зехтинът или по-точно олеиновата киселина, която има противовъзпалителни свойства. "Сланината е калорична и ако ядете и бисквити, кифли и бонбони, ще напълнеете двойно по-бързо“, допълва диетологът. Калоричното съдържание на сланина е 800 калории на 100 грама. Мазнините са полезни, но не и в излишък, защото могат да повлияят зле на работата на панкреаса и да провокират отделянето на камъни от жлъчния мехур. Не забравяйте да спортувате, за да избегнете напълняване,съветва специалистът. Сланината съдържа 1–4% протеин, 96–99% мазнини и 0% въглехидрати, което позволява да бъде включена в диетични програми с ниско съдържание на въглехидрати за отслабване. Например, при кетогенна диета: тя включва 70% мазнини, 30% протеини и в нея почти няма въглехидрати. При тази диета енергията се генерира именно от мазнини, постига се високо ниво на кетони в кръвта - вещества, произвеждани в човешкия черен дроб от свободни мастни киселини. Това състояние на тялото се нарича кетоза и благодарение на него нивото на интоксикация намалява, активността на възпалителните процеси намалява, съставът на микробиотата се подобрява - концентрацията на полезни бактерии се увеличава, предпазвайки от болести и удължавайки младостта. Ползите от сланината "Тя съдържа до 45% олеинова киселина (маслинова киселина съдържа 64%), която не се окислява и тъй като е част от клетъчните мембрани, тялото остава по-дълго здраво, остарява и се износва по-бавно. Олеиновата киселина не влияе върху нивата на холестерола в кръвта. Сланината издържа на топлина, без да образува вредни съединения", казва специалистът. Лекарт допълва, че сланината насърчава образуването на жлъчка, полезна е при хипотония на жлъчния мехур. Има холеретичен ефект. Предотвратява стагнация в жлъчния мехур. Почиства чернодробните клетки от застояла жлъчка. Добре насища организма за дълго време. Сланината съдържа арахидонова киселина, която е част от клетъчните мембрани и е необходима за функционирането на сърдечния мускул. Премахва радионуклидите от тялото. Всеки ден можете да ядете 1/3 - 1/2 кибритена кутия, по-добре е да изберете сурова или замразена сланина. Тя се използва като самостоятелно ястие. Или може да се комбинира с борш, пълнозърнест хляб и чесън - това е една от най-здравословните комбинации, според д-р Оксана Скиталинская, пише actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 22.11.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета