Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Забъркаха Юксел Кадриев и Цветанка Ризова в измамна схема с "чудодейни лекарства"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:16 / 25.08.2023Коментари (0)395
©
Недоброжелатели в интернет използват разпознаваемостта на емблематични лица на национална телевизия и доверието към тях, за да предлагат "чудодейни лекарства“ или бързо забогатяване. Става въпрос за измамна схема, с която потребителите трябва да внимават. Фалшиви сайтове на куриерски фирми мамят потребителите в интернет. В такава измама попадат водещите Юксиел Кадриев, Светослав Иванов и Цветанка Ризова.

"Разбрах от хора, които ми писаха във Фейсбук с въпроси каква е тайната, мога ли да дам пари без да използвам банка. След това започнаха да ми се обаждат познати, изпращаха ми снимки как съм арестуван с белезници. Оказва се, че някой използва името и лицето ми с целта да мами хората, че аз съм забогатял случайно и разкривам тайната си как това е станало лежейки на дивана като продавам биткойни. По-страшното е, че има хора, които са се хванали на това“, разказва пред bTV Юксел Кадриев.

Информацията се разпространява в затворени групи във Фейсбук чрез откраднати профили на хора с между 2000 и 6000 последователи. Юксел Кадриев призовава хората да бъдат бдителни в какви групи участват.

По думите на Светослав Иванов социалните мрежи са токсична среда, в която се разпространява всякаква информация. Той призова хората да я подлагат под съмнение. 

"Преди известно време започнах да получавам съобщения с въпроси за "чудодейно лекарство“, което помага на хората с увреден слух. Това ме накара да реагирам публично, защото става дума за здравето на хората. Лъжа, свързана с нещо, което може да се окаже вредоносно и си играе с надеждите на хората", разказва Светослав Иванов.

От години името и на водещата Цветанка Ризова също се замесва във фалшиви реклами.

"Обичайно ми сигнализират зрители, приятели, като ми препращат линкове, съобщения, снимки. Една от най-популярните измами с моето име е за едно лекарство, което уж е сърдечно. За него ми се обадиха няколко човека, лични приятели, дори да ме попитат добро ли е, как да стигнат до него. Оказа се, че една позната е изпратила дори пари. Това е много страшно, защото най-вероятно това не е никакво лекарство. Най-вероятно това е някаква странна субстанция, която ако попадне у хора, които имат истинска нужда, би било фатално или би им навредило много" казва Ризова.

По думите на експерта по киберсигурност Любомир Тулев измамата се поддържа допълнително с изкуствени коментари и отзиви на хора.

"В цялата схема със сигурност фигурира сайт или сайтове които не се хостват в България. Много често те се хостват в Украйна, Беларус, Русия. Публикуват се тези статии, използват се снимки и имена на популярни личности в България и след това или се правят групи във Фейсбук или се крадат такива. Много е важно да бъдем внимателни къде кликваме“, каза Тулев.

По думите му винаги остават следи като IP адреси и плащания, които да бъдат проследени, но забавянето идва, ако следите водят до друга държава.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: