Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Загражден Филм Фест" оживява родопско село
Автор: Живко Кръстев 17:19 / 18.06.2024Коментари (0)885
©
Сдружение "Загражден Арт Фест“ е създадено от група приятели от Пловдив, двама от които са родом от Загражден, с идеята отново да се върне животът в кино залата в малкото родопско село. Организират фестивал, на който прожектират 4 пълнометражни и 6 късометражни филма, като остават изненадани, че идеята им е получила популярност и на първия фестивал се събират повече от 40 души. Тази година предстои второто издание на "Загражден Филм Фест“, като организаторите се подготвят много повече гости да оживят родопското село. Това коментира Ивана Воденичарова от Сдружение "Загражден Арт Фест“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Село Загражден се намира в Община Баните и до най-високото село в България – Манастир. "Намира се в едно приказно място в Родопите, заобиколено от планини. Жителите на селото са основно възрастни, но хубавото е, че и младите се завръщат, мотивирани от спокойствието на селския живот.“

Основната цел на Сдружение "Загражден Арт Фест“е дадат сцена за изява на младите български артисти и чрез връщането на духа в кино залите да се възродят забравените родопските села. Дългосрочно идеята е да не се спира със Загражден, а да се продължи и в други такива сила, които в България има страшно много. До миналата година киното в село Загражден не е било използвано от 30 години, но с проекта за възстановяването на киното от младите хора от сдружението културната дейност в района отново се отваря за нов живот.

Ивана Воденичарова разказва още, че без подкрепата на местните хора едва ли биха могли да се справят с реконструкцията и обновяването на кино залата, както и почистването на гората наоколо. "Всеки прави каквото може и всеки от нас научава и нови неща, даваме всичко от себе си и се надяваме да продължим да го правим,“ каза тя и добави, че местните хора са били истински развълнувани от факта, че отново ще има различни събития, както в тяхната младост, като по думите й бай Любо е човекът, който им помага изключително много и до ден-днешен стои плътно зад фестивала. "Когато ги видиш усмихнати, това те кара ти също да се усмихнеш и да свършиш още нещо.“

За Ивайло Русинов, също част от организаторите, "Загражден Филм Фест“ е една страхотна съвкупност от културата и забавлението. "Ние, като екип, създадохме фестивала по начин, по който да е интересен за младежите – през деня имаме късометражно кино, изложби, представяния на книги, а вечер може да се забавляваме заедно, да обменим идеи и намерим хора със сходни интереси и готин начин на мислене, каквито смятам, че имаме ние, организаторите,“ каза той и добави, че въпреки че първоначално не са знаели как да организират нещата, са се справили водени от силното си желание и сега са на път да го направят за втора поредна година.

Програмата за тази година включва 4 пълнометражни филма, няколко късометражни, две изложби, "като с идеята да популяризираме и привлечем културата в слабонаселените места, даваме сцена и на млади изпълнители. Ще има и диджей вечерта – подготвили сме сцена от дърво, направили сме страхотно осветление,“ разказа още той, като според него това именно това прави фестивала много бутиков и за ценители.

Фестивалът "Загражден Филм Фест“ ще се състои на от 5 до 7 юли в едноименното родопско село Загражден.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: