Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо е добре да пием боза
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:33 / 07.07.2024Коментари (0)1194
©
Храните, които предизвикват ферментация, е доказано на базата на проучвания, че са много полезнr за нашия микробиом. Това каза за предаването "Здравето на фокус" на радио "Фокус" д-р Ива Гаврилова, хирург-онколог, с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на кожни тумори, съучредител, член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология. 

Тя поясни, че такива храни са например киселото мляко, бялото саламурено сирене, кефира и бозата. "Това са продукти с ферментация, които водят до много добро състояние на организма", подчерта лекарят.

Д-р Гаврилова отбеляза, че  специално по време на имунотерапия за лечение на меланом, е доказано, че много важна роля имат фибрите – плодове, зеленчуци, някои ядки.

"Специално за диетичните препоръки, които са в хода на имунотерапията, има научни доказателства, че ако ядем диета по-богата на фибри, то това би помогнало на процеса на лечение. Фибри има във всички зеленчуци, в определени ядки, в определени зърнени култури и това води до много благоприятно повлияване на микробиома. Бих посъветвала пациентите, за да са сигурни, че хранителните им порции са подходящи, в тях трябва да има от всички цветове на сезонните зеленчуци. Колкото повече, толкова по-добре".

Според специалиста има много спекулативна информация в интернет, която води пациентите до голямо издевателство върху тях самите по отношение на храненето. Такива твърдения са например, че захарта подхранва туморите и че месо не трябва да се консумира.

"Това не са научно доказани факти", е категорична д-р Гаврилова.

"Пациент, който е с онкологично заболяване, да изключи захарта, която е изключително важна за функционирането на мозъка, води до много опасни състояние на хипогликемия. Тоест, всички тези неща, които четем, които не са научно доказани, да ги следваме на сляпо, би било грешка.

По отношение на разпространеното схващане, че  с пиенето на сода за хляб, разтворена в чаша вода, постигаме алкалност в организма, която ни пази от онкологично заболяване, лекарят обясни, че няма научни доказателства по темата и съответно не го препоръчва.

"Всякакви такива приеми могат да доведат до увреждане на естествената защита на стомаха, уязвимост към най-различни допълнителни стомашно-чревни заболявания. Когато се намесим с такива средства насилствено в нашия микробиом, с който сме свикнали да живеем в добра симбиоза, променяме баланса и може да отключим най-различни други процеси", е категорична д-р Гавраилова.

Росица АНГЕЛОВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: