Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо постоянно се чувствате гладни: Факторите, които влияят на апетита според диетолог
Автор: Петя Кузева 10:43 / 27.12.2023Коментари (0)1189
© Фокус
Липсата на сън и стресът могат да бъдат виновни, ако винаги се чувствате гладни. Въпреки че чувството на глад може да е нормално дори между храненията, ако е постоянно, тогава се появяват и въпросителни. Темата е особено актуална по коледно-новогодишните празници, когато масово не спираме да се храним с повод и без повод, понякога просто по инерция или защото виждаме храната навсякъде около нас. 

Според диетологът Роб Хобсън, направил консултацията за Daily Mail, стресът, недостатъчният сън и яденето на нездравословна храна могат да бъдат виновни за появата на глад.

Също така тези, които се отказват от яйца, млечни продукти или месо, ставайки вегани, могат да разстроят стомаха си. Тази диета премахва много от протеините и хранителните вещества, с които човек е свикнал, когато яде животински продукти, които са по-трудни за смилане и следователно потискат апетита за по-дълго.

Недостатъчният сън също може да стимулира апетита. Това е така, защото добрата нощна почивка е жизненоважна за здравословния баланс между хормоните, които контролират апетита. Твърде малкото сън може да повиши нивото на грелин, пептиден хормон, наричан още "хормон на глада", който се секретира в стомаха и сигнализира на мозъка кога да яде, и може да намали нивото на лептин, хормон, създаден от мазнините клетки, което има ролята на намаляване на апетита. 

Хроничният стрес може да предизвика пристъпи на глад. В краткосрочен план стресът дава сигнал на надбъбречните жлези да отделят адреналин, който потиска глада. Ако обаче стресът продължи, жлезите, които се намират над бъбреците, отделят кортизол, така че апетитът се стимулира.

И някои лекарства, като антидепресанти, могат да бъдат виновни в това отношение. Това е така, защото тези лечения повишават нивото на серотонин в мозъка, което за дълъг период от време може да намали броя на серотониновите рецептори, наречени 5HT2C, на повърхността на клетките. Проучванията показват, че блокирането на тези рецептори може да подхрани желанието за храни с високо съдържание на въглехидрати като хляб, тестени изделия или сладкиши.

В допълнение, нездравословната диета може да увеличи нивата на глад. Ултра преработената храна е с ниско съдържание на фибри и хранителни вещества и с високо съдържание на въглехидрати. Тази комбинация води до фалшивото усещане, че тялото има нужда от повече храна. Обратно, ястията с протеини и здравословни мазнини забавят освобождаването на захар в кръвния поток и това се превръща в ситост между храненията. Честото похапване от скука може да ви доведе до порочен кръг на непрекъснато хранене. Те са "опасни" от тази гледна точка, особено продуктите с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар.

Още по темата: общо новини по темата: 345
24.11.2024 »
12.10.2024 »
07.10.2024 »
31.01.2024 »
23.01.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
51-ото Народно събрание
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: