ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо постоянно се чувствате гладни: Факторите, които влияят на апетита според диетолог | ||||||
| ||||||
Според диетологът Роб Хобсън, направил консултацията за Daily Mail, стресът, недостатъчният сън и яденето на нездравословна храна могат да бъдат виновни за появата на глад. Също така тези, които се отказват от яйца, млечни продукти или месо, ставайки вегани, могат да разстроят стомаха си. Тази диета премахва много от протеините и хранителните вещества, с които човек е свикнал, когато яде животински продукти, които са по-трудни за смилане и следователно потискат апетита за по-дълго. Недостатъчният сън също може да стимулира апетита. Това е така, защото добрата нощна почивка е жизненоважна за здравословния баланс между хормоните, които контролират апетита. Твърде малкото сън може да повиши нивото на грелин, пептиден хормон, наричан още "хормон на глада", който се секретира в стомаха и сигнализира на мозъка кога да яде, и може да намали нивото на лептин, хормон, създаден от мазнините клетки, което има ролята на намаляване на апетита. Хроничният стрес може да предизвика пристъпи на глад. В краткосрочен план стресът дава сигнал на надбъбречните жлези да отделят адреналин, който потиска глада. Ако обаче стресът продължи, жлезите, които се намират над бъбреците, отделят кортизол, така че апетитът се стимулира. И някои лекарства, като антидепресанти, могат да бъдат виновни в това отношение. Това е така, защото тези лечения повишават нивото на серотонин в мозъка, което за дълъг период от време може да намали броя на серотониновите рецептори, наречени 5HT2C, на повърхността на клетките. Проучванията показват, че блокирането на тези рецептори може да подхрани желанието за храни с високо съдържание на въглехидрати като хляб, тестени изделия или сладкиши. В допълнение, нездравословната диета може да увеличи нивата на глад. Ултра преработената храна е с ниско съдържание на фибри и хранителни вещества и с високо съдържание на въглехидрати. Тази комбинация води до фалшивото усещане, че тялото има нужда от повече храна. Обратно, ястията с протеини и здравословни мазнини забавят освобождаването на захар в кръвния поток и това се превръща в ситост между храненията. Честото похапване от скука може да ви доведе до порочен кръг на непрекъснато хранене. Те са "опасни" от тази гледна точка, особено продуктите с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар. |
Още по темата: | общо новини по темата: 344 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Задържаха 38-годишен благоевградчанин, ударил мъж с метален бокс
11:34 / 12.11.2024
Девет фирми искат да благоустрояват благоевградска улица
19:12 / 12.11.2024
Дупничанка с обзщетение след фалшиво позитивен тест за наркотици
10:25 / 12.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: