Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо се нуждаете от този микроелемент?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:30 / 10.09.2024Коментари (0)936
©
Защо е необходим магнезий

Този микроелемент:

- поддържа здравето на костите, намалява риска от остеопороза;

- подобрява състоянието на жените с ПМС (болки, повишена чувствителност на гърдите) и по време на менопаузата;

- е важен за предотвратяване на хипертония, инсулти, инфаркти, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци;

- има положителен ефект върху пикочния мехур, жлъчния мехур, червата и др;

- помага на имунната система да се бори с оксидативния стрес;

- засилва действието на витамин С;

- спомага за нормализиране на нивата на глюкоза в кръвта и намалява вероятността от поява на диабет тип 2.

Ако мъжът има ниски нива на магнезий, това може да се отрази на подвижността на сперматозоидите и плодовитостта му - не към по-добро, пише Actualno.com

Недостигът на магнезий често е една от причините за депресия, раздразнителност, промени в настроението, сърдечни заболявания (включително инфаркт), припадъци, безпричинно гадене и неконтролируемо желание за сладко.

Отражението в огледалото също може да пострада: някои жени с недостиг на минерала губят повече коса от обикновено, има проблеми със зъбите.

Приемът на добавки с микроелемента е задължителен за бременните жени и тези, които планират бебе. Децата се нуждаят от магнезий в периода на активен растеж.

 

В нашата страна преди няколко години беше проведено проучване с участието на 2000 души на възраст 18-90 години.

Учените събраха информация за здравословното им състояние (много от тях имаха различни заболявания) и изследваха нивото на магнезий в кръвта. Резултатите бяха интересни: при 956 пациенти беше установен недостиг, а само при 70 души нивото беше високо.

Експертите стигнали до заключението, че недостигът на магнезий е свързан с нарушения на съня, припадъци, остри стресови реакции, предменструален синдром, захарен диабет и др.

Те са измерили и нивата на витамин В6 (пиридоксин): половината от тях са имали нормални нива, а ако те са били много ниски, магнезият е бил недостатъчен. Това косвено потвърждава, че В6 помага за доброто усвояване на магнезия.

Защо нивото на магнезий в кръвта се понижава

Това може да се случи поради прием на определени лекарства, остри и хронични заболявания (напр. целиакия, болест на Крон, бъбречни заболявания и др.), неправилно хранене и стрес.

В днешно време нервната ни система е изправена пред множество предизвикателства, така че не е изненадващо, че много хора страдат от недостиг на магнезий.

Почитателите на кафето, солта или подправките често имат ниски концентрации на Mg в кръвта: кафето е диуретик, а подправките засилват жаждата, което кара организма да иска повече течности, което ускорява отделянето на магнезий.

Захарта също е в черния списък на магнезиевите врагове (с изключение на горчивия шоколад - в него има много от този минерал).

А какво трябва да се консумира?

Един възрастен човек се нуждае от около 400 mg от минерала на ден (10-15 mg магнезий на 1 kg телесно тегло). Горната граница е 800 mg.

Здравият човек със силни нерви, който се храни правилно, едва ли ще страда от липса на микроелемента.

Ето продуктите, които трябва да добавите към диетата си, за да получите повече Mg в организма: елда, овесени ядки, какао, ядки, семена, яйца, пълнозърнест хляб, боб, риба и морски дарове, плодове, зеленчуци, билки.

Трябва ли да пием магнезий и какъв?

 

Ако ситуацията е занемарена и това се потвърждава от анализите (направете анализ на Mg в кръвния серум във всяка лаборатория), тогава е необходима по-тежка артилерия под формата на добавки или дори лекарства с магнезий.

По-добре е това да се направи с лекар: факт е, че има много форми на магнезий и не е добра идея да разбирате разликите им с помощта на статии в интернет и да си правите рецепти.

Например (само за пример, не бързайте да отидете до аптеката), магнезиевият малат с ябълчена киселина дава енергия и помага на мускулите да се възстановят, L-треонатът подобрява паметта и когнитивните функции, а глицинатът - една от най-бионаличните форми - успокоява и не предизвиква желание често да тичате до дамската тоалетна, с което често "грешат“ други видове Mg.

 

Добавките с магнезий се усвояват по различен начин, могат да предизвикат сънливост (такива се пият преди лягане) или, обратно, да дадат енергия (приети сутрин).

Предозирането на магнезий е рядко явление, защото той не се натрупва в организма. Но се среща само при тези, които са склонни да пият хранителни добавки, без да се консултират със специалисти, или, още по-лошо, си инжектират магнезий интравенозно.

А тази ситуация може да възникне и при хора с бъбречни нарушения: Mg просто няма време да бъде отделен.

Сега вече знаете защо да приемате магнезий и кои продукти са богати на него. В най-близкия хранителен магазин до вас със сигурност има елда, ако изобщо има такава: 100%.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Избори в САЩ
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: