ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо трябва да избягваме тези храни и напитки? | ||||||
| ||||||
Когато говорим за храната и напитките, които консумираме всеки ден, има някои продукти, които водят класацията по количество микропластмаса в съдържанието си. И това логично ни навежда на мисълта, че явно трябва да намалим тяхната консумация заради този нежелан "бонус", който получаваме - микроскопичните частички пластмаса, които достигат до всички органи и системи в тялото. Ето и кои са в топ 5. Бутилирана вода Отдавна мнозина я отричат, защото пластмасовите бутилки, в които я купуваме, отделят голямо количество микропластмаса, отиващо директно в тялото ни с всяка глътка. Според различни изследвания, частиците в едно шише достигат стотици хиляди. А голяма част от тях са нанопластмаса, която е толкова малка по размери, че безпроблемно навлиза в клетките и тъканите на организма, също както преминава бариерата между кръвта и мозъка. И колкото повече пъти отваряме и затваряме капачката на шишето, толкова повече пластмаса се отделя в него. Сол и захар Оказва се, че най-използваните подправки в кухнята са и най-вредни по отношение на съдържанието на микропластмаса. То се дължи най-вече на съхранението им в пластмасови контейнери, както и на опаковките им. Според едно изследване, всички видове сол съдържат голямо количество микропластмаса, а друго нарежда като първенец в тази категория хималайската. Ориз Вероятно често присъства в менюто ни, но надали сме се замисляли за тази скрита опасност, която носи. Учени от University of Queensland доказват, че в 100 грама ориз се съдържат 3-4 милиграма микропластмаса, която също поглъщаме. А в ориза, който се вари в пакетчета, количеството е двойно и тройно. Затова учените винаги съветват да го измиваме добре, преди да пристъпим към готвенето, предава Times of India.Чай в пакетчета Да, бързо и лесно е да си го приготвим, а и може да поддържаме голямо разнообразие от вкусове у дома. Но именно в пакетчето е проблема. Когато го потопим в горещата вода, то отделя микропластмаса, която отпиваме с всяка глътка от чая. От високата температура на напитката пък следва и още един негативен ефект - отделяне на вредни токсини от пластмасовите частици. Затова най-добре да залагаме на насипен чай, който да запарваме. Морски дарове Любими са ни, особено през летните месеци, но чистотата на водата в морета и океани поставя под голяма въпросителна безопасността на тяхната консумация. Отпадните води, както и голямото количество боклуци, изхвърлени във водоемите, води до замърсяване с микропластмаса, която се поглъща от морските обитатели и съответно от нас, когато влязат в ролята на наш деликатес. И няма някой вид, който да е по-малко засегнат от друг, затова е добре да редуцираме тяхната консумация, колкото и да са ни вкусни, пише lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Огнена стихия на "Струма": Автомобил пламна на магистралата
14:57 / 09.11.2024
Първи ноемврийски сняг заваля в Благоевград
09:11 / 11.11.2024
Какво пише за българите в пиесата "Оръжията и човекът"?
16:37 / 09.11.2024
Детска градина "Ален Мак" в Разлог отбеляза своя юбилей с пъстра изложба
14:13 / 09.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: