
ЗАРЕЖДАНЕ...
Защо трябва да пием бира, а не твърд алкохол | ||||||
| ||||||
Производството на пиво у нас започва още преди Освобождението, в малки и примитивни пивоварни, а след него вече се превръща и в индустрия. Макар че в България по една или друга причина са познати предимно два основни типа пиво - светло и тъмно, не бива да се забравя, че разнообразието от видове е огромно. Така например, светлите пива се характеризират със сламено жълт, кехлибарен цвят, който леко варира между светлите и специални пива, докато всички останали пива могат да променят своите нюанси, и цвета да преминава през карамелен, вишнев, дори и до плътно кафеен цвят. При светлите пива, на преден план изпъква чистия хмелов и малцов аромат. Характерна за тях е леката и приятна горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактивни пива. Тъмните пива по своему съчетават част от тези особености, но със своята присъща, лека карамелна сладост, плътен и ясно изразен малцов вкус. Тук горчивината е леко маскирана от доминиращите кафеени нотки, и това е съвсем нормално имайки предвид и използваните специални тъмни малцове. Характерна черта за тях е подчертаната малцова сладост и вкус на препечен малц. Познатите с понятието „жива бира" пива, все повече печелят популярност сред почитателите на пенливата напитка. Тези нефилтрирани пива, отличаващи се с наличието на пивни дрожди в тях, са изключително богати на аромат и свежест. У нас навлязоха и асортименти произведени с участието на пшеница. Те също са харесвани и предпочитани от феновете на бирата. Източник: Bulgariandrinks |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg