Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо трябва да пием бира, а не твърд алкохол
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:05 / 02.01.2010Коментари (0)245
© Blagoevgrad24.bg
Халба качествена бира
Експерти препоръчват бирата, като най-добро питие за маса. Дали е така, можем сами да преценим. Познато още от древността, пивото винаги е било освежителна напитка носеща със себе си характерните хмелов аромат и вкус. В нашата съвременност са познати изключително много видове пиво, всеки от които се отличава с нещо свое, характерно и уникално. Някои от тях се отличават със своя светъл или тъмен цвят, опушени, карамелни или плодови нотки във вкуса и аромата, със своя специфичен състав породен от използването на ечемичен или пшеничен малц, наличие на пивни дрожди, високо алкохолно съдържание и много други.

Производството на пиво у нас започва още преди Освобождението, в малки и примитивни пивоварни, а след него вече се превръща и в индустрия. Макар че в България по една или друга причина са познати предимно два основни типа пиво - светло и тъмно, не бива да се забравя, че разнообразието от видове е огромно.

Така например, светлите пива се характеризират със сламено жълт, кехлибарен цвят, който леко варира между светлите и специални пива, докато всички останали пива могат да променят своите нюанси, и цвета да преминава през карамелен, вишнев, дори и до плътно кафеен цвят. При светлите пива, на преден план изпъква чистия хмелов и малцов аромат. Характерна за тях е леката и приятна горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактивни пива.

Тъмните пива по своему съчетават част от тези особености, но със своята присъща, лека карамелна сладост, плътен и ясно изразен малцов вкус. Тук горчивината е леко маскирана от доминиращите кафеени нотки, и това е съвсем нормално имайки предвид и използваните специални тъмни малцове. Характерна черта за тях е подчертаната малцова сладост и вкус на препечен малц.

Познатите с понятието „жива бира" пива, все повече печелят популярност сред почитателите на пенливата напитка. Тези нефилтрирани пива, отличаващи се с наличието на пивни дрожди в тях, са изключително богати на аромат и свежест. У нас навлязоха и асортименти произведени с участието на пшеница. Те също са харесвани и предпочитани от феновете на бирата.

Източник: Bulgariandrinks






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: