ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Зимнината била опасна за човека, ако този токсин попадне в нея | ||||||
| ||||||
По думите му тя може да доведе до ботулизъм. Според лекаря бактерията Clostridium botulinum попада в домашно приготвените буркани заедно с немити фрагменти от почвата. Когато се запечатва и съхранява при стайна температура, бактерията произвежда ботулинов токсин, който причинява опасно заболяване. Най-често токсинът попада в консерви с месо, риба и гъби, тъй като тези продукти се измиват по-трудно от мръсотия, отколкото например зеленчуците. Гинсбург подчертава, че присъствието на токсина не може да се различи по вкус и мирис. Въпреки факта, че ботулизмът се регистрира много по-рядко от други чревни инфекции и отравяния, една трета от случаите са фатални, пише "zdrave.to" В индустриалното производство този проблем почти никога не възниква, тъй като там консервираната храна се обработва в автоклав при температура от 120 градуса. Трудно е да се създадат такива условия при домашното консервиране, подчертава диетологът. Гинзбург съветва да внимавате, ако капакът на консервите е подут и няма характерно щракване при отваряне на консервата. При ботулизъм човек може да получи гадене, проблеми със зрението, сухота в устата, парализа и проблеми с преглъщането. В този случай е необходимо незабавно да се обадите на линейка. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 13.10.2020 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета