Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли, че някои сушени плодове повишават имунитета?
©
Консумацията на сушени плодове за укрепване на имунитета е изпитан във времето метод, препоръчван от експертите. Сушенето или дехидратацията е един от най-старите начини за консервиране на храната. От хранителна гледна точка, тя остава до голяма степен същата, въпреки че процесът на сушене може да унищожи някои витамини, като А и С. В същото време, не можем да кажем, че всички сушени плодове са еднакво полезни. 

Например, сушените кайсии могат да се консумират, но в ограничени количества – не повече от 20 г на ден. Това е така, защото съдържат големи количества FODMAP (ферментируеми олиго-, ди-, монозахариди и полиоли), които могат да причинят чревен дискомфорт при някои хора.

Сушените плодове съдържат много биоактивни съединения – фитохимикали, включително феноли, флавоноиди, каротеноиди, проантоцианидини, стилбени, халкони/дихидрохалкони и фитоестрогени. Тези съединения имат антиоксидантни свойства, които също са важни за имунитета.

Микронутриентите в сушените плодове предлагат различни ползи за здравето, така че тези сладки изкушения не са просто празни калории. Сушените плодове често съдържат повече хранителни вещества от пресните на 100 г продукт.

Например, порция от пет до шест парчета сушени кайсии има четири пъти повече фибри от цяла прясна кайсия. Фибрите помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и подобряват

Сушените плодове съдържат също и повече калий, желязо, витамин К и калций. Трудно е да се каже кои сушени плодове са по-здравословни. Например, стафидите са особено богати на витамин С и желязо, а сините сливи съдържат повече витамин А.

Важни са количеството, разнообразието и балансът в диетата. Въпреки това лекарите смятат, че е по-добре да изберете сушени плодове с по-малко захар: смокини, сини сливи и сушени кайсии. Те са по-здравословни за тялото: имунитет, храносмилане и цялостно здраве.

Някои сушени плодове (стафиди, боровинки, фурми и сини сливи) имат положителен ефект върху състава на чревната микробиота, пише zdrave.to.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Издирва се жена от столичния квартал "Лагера"!
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: