Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли, че някои сушени плодове повишават имунитета?
©
Консумацията на сушени плодове за укрепване на имунитета е изпитан във времето метод, препоръчван от експертите. Сушенето или дехидратацията е един от най-старите начини за консервиране на храната. От хранителна гледна точка, тя остава до голяма степен същата, въпреки че процесът на сушене може да унищожи някои витамини, като А и С. В същото време, не можем да кажем, че всички сушени плодове са еднакво полезни. 

Например, сушените кайсии могат да се консумират, но в ограничени количества – не повече от 20 г на ден. Това е така, защото съдържат големи количества FODMAP (ферментируеми олиго-, ди-, монозахариди и полиоли), които могат да причинят чревен дискомфорт при някои хора.

Сушените плодове съдържат много биоактивни съединения – фитохимикали, включително феноли, флавоноиди, каротеноиди, проантоцианидини, стилбени, халкони/дихидрохалкони и фитоестрогени. Тези съединения имат антиоксидантни свойства, които също са важни за имунитета.

Микронутриентите в сушените плодове предлагат различни ползи за здравето, така че тези сладки изкушения не са просто празни калории. Сушените плодове често съдържат повече хранителни вещества от пресните на 100 г продукт.

Например, порция от пет до шест парчета сушени кайсии има четири пъти повече фибри от цяла прясна кайсия. Фибрите помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и подобряват

Сушените плодове съдържат също и повече калий, желязо, витамин К и калций. Трудно е да се каже кои сушени плодове са по-здравословни. Например, стафидите са особено богати на витамин С и желязо, а сините сливи съдържат повече витамин А.

Важни са количеството, разнообразието и балансът в диетата. Въпреки това лекарите смятат, че е по-добре да изберете сушени плодове с по-малко захар: смокини, сини сливи и сушени кайсии. Те са по-здравословни за тялото: имунитет, храносмилане и цялостно здраве.

Някои сушени плодове (стафиди, боровинки, фурми и сини сливи) имат положителен ефект върху състава на чревната микробиота, пише zdrave.to.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Издирва се жена от столичния квартал "Лагера"!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: