Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Зукърбърг цели да преориентира Фейсбук към широко използване на ИИ и чатботове, които да бъдат лични аватари или "приятели" в социалните медии
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:57 / 11.08.2023Коментари (0)402
©
Дигитални антрополози ще изучават нашите дигитални аватари и поведение, което е трансформирано заради тази нов тип среда. Това коментира в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"В момента има риск зараждащият се балон не по принцип, а в някои сектори, да е изкуственият интелект (ИИ). Зукърбърг осъзнава, че може би отново трябва да рекалибрира своите решения и вероятно това е в синхрон с концепцията и начина, по който работи Facebook.

Той ще ориентира Meta повече към изкуствения интелект, като ще отложи концепцията за виртуална реалност. Целта е всички потребители да имат свой “приятел" или личен аватар, който да ги съветва сутрин, когато станат какво да правят, къде да търсят, как да си подберат екскурзията, според настроението, работата и пр. ИИ да търси вместо тях в Airbnb или Booking, или просто да им бъде “приятел" в социалната медиа.

Важно е да отбележим, че той отваря възможността все повече профили във Facebook и социалните медии откровено и легитимно да бъдат чатботове. Имаше предложения те да бъдат забранени от изследователя Йошуа Бенджио, защото това ще реши много проблеми, но Марк Зукърбърг се заиграва с тази идея", коментира футурологът.

Тя отбелеза, че дигиталният антрополог и психолог Андрю Вирк, е изразил официално теза: "Аз съм склонна да се съглася с нея, а тя е, че това ще подсили нарцисизма при хората. Те ще са тези наши приятели, а не партньори, подобно на избора за партньори в “Реплика". Ще бъдат прекроени, програмирани по наше удобство и вкус, те няма да бъдат научени да поставят лични граници - една много модерна тема в личностното израстване и саморазвитие - как да казване "не" и как да отстояваме себе си.

Ще наблюдаваме една вълна, която ще ни залее като цунами - трансформации, поведенченски модели и ментални разстройства, в следстие само на ИИ". Доц. д-р Мариана Тодорова отбеляза още, че Илън Мъск напипва печелившите трендове и успява да ги подсили, като обърне обстоятелството в своя полза. Обърна внимание и на многократните фалстартове на Марк Зукърбърг. "Facebook е много успешна платформа, особено в Източна Европа, особено в България за разлика от света, където доста спадна популярността му, където спасителният пояс беше Instagram.

Трябва да очертаем грешните решения на Зукърбърг. Преди две или три години той имаше желание, подобно на това, което Сам Олтман искаше да направи с Worldcoin, той искаше да направи - криптовалута, валидна за Facebook - либра. Колеба се, обявява назад-напред, COVID дойде и го спря - не го направи. След това много правилно усети, че назрява времето за следващото голямо нещо, вероятно това е метавселената и виртуалната реалност. Прекръсти Facebook на Meta, изработиха свои хардуер очила. Появи се обаче OpenIA и т.нар. големи езикови генеративни модели", уточни футурологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: