Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
48 са убити, а 150 ранени в Либия, съобщи "Ройтерс"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:16 / 20.03.2011Коментари (0)226
Най-малко 48 души са били убити, а 150 ранени при започналата западна военна кампания "Зората на Одисей" срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, предаде Ройтерс.

Либийската държавна телевизия потвърди, че съюзническите бомбени и ракетни удари са поразили няколко обекта в Триполи в ранните часове на неделния ден.

Хиляди либийци пренощуваха в силно укрепения комплекс на Кадафи Баб ал Азизия в покрайнините на Триполи, образувайки човешки щит срещу евентуален въздушен удар на съюзническите сили, съобщи Ройтерс.

Както съобщи либийската държавна телевизия, те доброволно дошли от всички краища на столицата, за да защитят своя вожд, застрашен от смъртна опасност. В нощното небе избухваха фойерверки, а събралите се предизвикателно стреляха във въздуха, разказва кореспондент на Ройтерс. От високоговорителите се носеха гръмки песни в негова възхвала, съобщава журналистът Майкъл Джорджи.

Огромният комплекс от казарми, обграден с три реда железобетонни укрепления и снабден с всякакви зенитни оръжия, бе обект на американски въздушен удар през 1986 г. Властите поканили чуждестранните журналисти на необичайна визита в строго охранявания комплекс, за да демонстрират народната подкрепа за Кадафи. Порталът, обикновено забранен за достъп, бил широко отворен и хората прииждали през цялата вечер.

Вътре, зад масленозелените стени, хората танцували под звуците на песен, за текст служат често цитираните думи на Кадафи от речта му, в която се заканва да прочисти бунтовниците "къща по къща, улица по улица".

Плакат с изобразена ръка, която смачква изтребител Ф-16, покрива прозореца на къщата на Кадафи, разрушена през 1986 г. Неочаквано се появила и дъщерята на Кадафи - Айша, застанала права в открит автомобил.

"Майка ми и баща ми казаха, че те (чуждестранните самолети) ще атакуват комплекса, и затова дойдох да защитя нашия вожд, казва 10-годишният Махмуд", цитиран от Ройтерс.

"Цялото ми семейство е тук. Ние сме готови да умрем на място, за да защитим Либия и вожда", казва 27-годишната Басма Амум, служителка в пенсионен фонд, която държи на ръце 6-месечната си дъщеричка.

"Тук сме. Готови сме да умрем за нашия водач", заявява друга жена - Ом Абдел Кадир, като добавя, че и шестимата й синове станали доброволци да воюват за Кадафи.

"Макар да нямаме оръжие, ще направим всичко, за да се борим. Ще видите как хората по улиците ще заливат с врящо олио врага. По-добре да не ни нападат", заканва се селянинът Махмуд ал Мансур, според когото хората са много разгневени.

По думите му 5000 души от племето му се подготвят да дойдат тук.

"Ще отворим либийската пустиня и ще пуснем африканците да наводнят Европа, за да се са взривяват като атентатори самоубийци. Готови сме да атакуваме посолства в чужбина. Всички сме преминали военно обучение и сме готови да воюваме", заявява Мустафа Абдел Гадир, 27-годишен.

Полковник Муамар Кадафи, членовете на неговото семейство и висши официални лица от режима се намират в секретни подземни укрития.

Това съобщи израелският сайт "Дебка". "Военни източници съобщиха, че през последните дни либийският лидер сериозно се е подготвил за предстоящите удари. Той е разположил военни самолети и наземни сили в укрития в пустинята, за да минимизира тяхната уязвимост. Той, неговото семейство и хората от държавния елит най-вероятно са се укрили под земята в тайни бункери", съобщава сайтът.

Комитетът за Либия на Африканския съюз в неделя призова за "незабавно прекратяване" на всички атаки, след като САЩ, Франция и Великобритания започнаха военна акция срещу силите на Муамар Кадафи, предаде АФП.

След повече от четиричасова среща в столицата на Мавритания Нуакшот съюзът поиска от либийските власти да осигурят "хуманитарна помощ за тези, които се нуждаят от такава", както и "защита за чужденците, включително и африканци, живеещи в Либия".
Африканският съюз призова за "сдържаност" от страна на международната общност, за да бъдат предотвратени "сериозни хуманитарни последици".

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: