Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арабски банди изкупуват уж крадени камиони за милиони
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:50 / 07.11.2010Коментари (0)200
© Blagoevgrad24.bg
Арабски банди обикалят закъсали транспортни и строителни фирми в София и други градове, за да правят застрахователни измами. Чужденците се договарят да купят срещу 30% камиони, строителни машини или коли, които после собствениците обявяват за откраднати и си искат застраховката. Возилата арабите карали директно за Близкия изток - Иран, Ирак, Йемен, където ги продавали двойно или тройно по-скъпо.

За актуалното в момента престъпление разказаха от Криминална полиция, като по неофициални данни само от началото на годината по тази схема са изчезнали машини за над 30 млн. лева. Каналът докарвал печалби между 200 и 300 процента, и то след като се приспаднат всички разходи.

Само в последните 30 дни спецполицаи успели да върнат 4 изнесени по тази схема камиона, докато се сменяли документите им в Турция. Най-големият удар на една от тези групи са 10 изнесени за Сирия камиона "Скания", чиято обща цена надхвърля 1,3 млн. евро.

В момента имало бум на застрахователни измами, над 40% от автокражбите всъщност били такива, обяснява шефът на сектор "Автокражби" Мирослав Тончев. По тази схема работела и групата на арестувания в Испания Константин Балабанов от град Рила. Той бе сочен като дясната ръка на Антон Петров-Хамстера.

"В момента имаме много наши крадени камиони в Йемен, за които знаем със сигурност, че се ползват на техни големи инфраструктурни строежи", разказват полицаите. Те са влезли в дирите на две арабски групи, които обикалят и разпитват фирми дали не са склонни да си продадат камионите. Най-предпочитани са компаниите с голям автопарк.

Имало случай, при който предприемач взел на лизинг 20 камиона и изплатил 70 процента от вноските. Ако спре да се издължава, ще му вземат камионите, но няма да му върнат нищо. В този случай бизнесменът се договорил с измамниците, продал ги на 30 процента от цената и ги обявил за откраднати. После застрахователят платил на лизинговата фирма, а тя върнала всички вноски на предприемача измамник.

"Тези групи имат много добри позиции и контакти в Арабския свят и директно карат купените уж крадени возила на клиенти", разказва инспектор Тончев.

Наемали шофьори българи, които да закарат машините до някой гараж в Турция, най-често в Истанбул. Оттам ги поемали съвсем други хора, които щом преминели турската граница в Азия, вече били напълно неоткриваеми.

"В момента има толкова гладни и закъсали шофьори и всеки сесъгласява за неколстотин евро на такъв курс", категорични са разследващите.

По тази схема били обявениза крадени 10 чисто нови камиона "Скания", които заминали за Сирия. Цената на всеки един е 130 хил. евро, а общата им стойност е над 1,4 млн. евро заедно с влекачите и други допълнителни части. Тези камиони били в момента едни от най-скъпите и най-хубави машини.

"Обяснението, което ни дадоха е, че дошъл при тях един човек, който искал да му прехвърлят лизинга, но първо искал да изпробва камионите. После настоял да бъдат закарани на определен паркинг. 10-те скании са обявени закрадени в Ботевград от фирма, която твърди, че там ги бил закарал кандидат-купувачът. Полицията обаче има категорични данни, че тези скании са в Сирия и се ползват много усилено. Дори е пратили запитване до тамошните власти запитване, но все още няма отговор.

"Изпратили сме стотици запитвания за крадена много скъпа автомобилна техника до Иран и Сирия, но до сега по нито един от случаите не са ни отговорили", информират от Криминална полиция.

Обяснението за този канал е, че вместо арабската държава да изнесе 2-3 млн. евро, за да купи камиони за някой голям строеж, тя харчи само 500 хил.

Единственият шанс на полиция да върне крадените возила е, ако ги засече още в Турция, тъй като с колегите си от южната ни съседка имали перфектна комуникация. За последния месец така сме успели да върнем 4 камиона от Турция.

"Намериха ги и веднага ги върнаха на собственика. Автомобилите бяха от марките МАН и ДАФ - на средна цена от 50 хил. евро", обяснява гл. инспектор Тончев. През последните месеци се увеличило подобно търсене и в Русия.

За там всичките крадени возила се прекарвали с фериботи. Част от строителната техника била натоварена на кораби направо от лизинговите компании и автомобилни представителства, откъдето с кухи фирми били взети стотици камиони и друга техника, разкриват още полицаите. В момента в България масово хората са склонни да се договарят с крадците и да "си дават колите на застраховки".

Стотици собственици на скъпи джипове и лимузини които са закъсали фнансово, сами си търсели купувачи

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: