Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Биограф на мафията се движи със седем бодигарда
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:25 / 28.04.2010Коментари (0)158
Роберто Савиано влиза в международния конгресен център в Женева обграден от 7 бодигардове. Двама от тях се втурват към балкона, а другите се разпределят от двете страни на сцената, до входа и пред него.

В следващите час и 15 минути 31-годишният италиански журналист, който обяви война на неаполитанската мафия в книгата си "Гомора", издадена и на български, говори пред 500 колеги от цял свят, пристигнали в Женева за 6-ата световна конференция по разследваща журналистика.

След срещите в Копенхаген (2001, 2003), Амстердам (2005), Торонто (2007) и Лилехамер (2008) това е първата, на която идва журналист с полицейска охрана.

"След като получих първите заплахи, имах възможност да се оттегля и да потърся убежище във Финландия. Не приех, защото исках да имам шанс да говоря за мафията. Сега съм постоянно със 7 охранители и това е един необичаен живот. Но не се чувствам герой, защото никога не съм се страхувал от смъртта", казва Савиано.

Дни по-късно сайтът на френския седмичник "Нувел обсератьор" съобщава, че заради думите му в Женева италианските власти забранили на Савиано да пътува в чужбина. Швейцарски журналист отрича това. Но всички, присъствали на думите на Савиано в Женева, следят развръзката.

Има защо. На пресконференция преди няколко седмици Силвио Берлускони каза, че работата на журналиста съсипвала имиджа на Италия. "Имам противоположно мнение. Ние трябва да говорим за Камората. Понякога мафията не убива с оръжия, а използва медиите, за да съсипва репутацията на неудобните си противници", казва Савиано.

Друг ключов участник в конференцияте бе американският журналист Сеймур Хирш, разкрил изтезанията в затвора "Абу Гариб". "Журналистът трябва да чете, преди да пише", каза 73-годишният носител на "Пулицър" за своите репортажи по време на войната във Виетнам.

Трудно е да се изброят близо 100-те представяния, обучения и обмяна на информация на конференцията в Женева. Те вървяха от 9 сутрин до 17,30 вечер в 6 зали. Журналисти в Европа, Америка, Азия, Африка направиха разкрития за скандалите в швейцарските банки и световни корпорации, за следенето и подслушването на журналисти, за най-новите бази данни и регистри за журналистическите разследвания...

От българска страна в тази световна мрежа бяха поканени Миролюба Бенатова от Би Ти Ви и Алексения Димитрова от "24 часа".

Бенатова, разследващият журналист от Албания Алтин Раксхим и бившият прокурор Дик Марти, разкрил незаконните затвори на ЦРУ в Европа, говориха могат ли прокуратура и журналисти да работят заедно. Миролюба сподели примери за образуване на досъдебни производства по журналистически материали, но не за доказване на престъпленията, а за разкриване на източниците на информация. Като положителен пример за навременна реакция от прокуратурата отбеляза разследването срещу бащата на Мануела Горсова, започнало след материал по Би Ти Ви.

Алексения Димитрова от "24 часа" заедно с френския си колега Венсан Нузил окуражиха колегите си от цял свят, че могат по силата на щатския Закон за свободата на информацията да искат материали от американските секретни архиви и без да са американски граждани. После показаха как да се направи това в 20 стъпки и отговориха на много въпроси.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: