Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чаша студена вода пият в Европа, заради еврото!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:15 / 10.05.2010Коментари (0)163
© Blagoevgrad24.bg
Еврото ще се закрепи, но европейците ще трябва да пият по чаша студена вода и да затегнат коланите. С тази оценка се обединиха родните финансисти Емил Хърсев, Лъчезар Богданов и Левон Хампарцумян по Нова тв тази сутрин. Тримата коментираха по-конкретно изказването на щатския икономист Нуриел Рубини, че има опасност от разпадане на Еврозоната.

По света има търговци на страх и Рубини е един от тях, посочи Хърсев. По думите на Хампарцумян ексцентричният професор, който освен световната финансова криза, предупреди за още 50 кризи, просто си търси да е център на внимание. "Никой не го познаваше, но откакто участва в два игрални филма, стана известен".
Така или иначе неговите прогнози не се сбъднаха и очаквам еврото да се стабилризира, обобщи Хърсев.

Гърция показа обаче, че не може вечно да се живее на кредит, отбеляза Лъчезар Богданов. Според него сега е по-интересен въпросът откъде страни с такива бюджетни проблеми вадят пари, за да спасяват Гърция. Големите страни се притесниха най-накрая, че купонът с ниските лихви ще свърши.

Много е важно, когато си в криза, как реагираш, коментира Левон Хампарцумян. Гърците горят, чупят -  това не е поведение на една отговорна страна. Ирландците не са в по-добро състояние, но се събраха и казаха: Имахме един голям купон, сега той свърши и трябва да затегнем коланите. Започнаха да намаляват заплати, да режат разходи.

Дълги години можеш да живееш на кредит, но в крайна сметка нещата се пречупват, продължи темата Богданов. Сега не е важно Гърция какво ще направи, а как ще реагират големите страни - Франция, Германия, Испания, когато свършват наличните пари за инвестиции и става трудно за намиране всяко евро.

Хубаво е, че българите нямаме надеждите на милиони европейци, които смятат, че като се съберат министрите, ще намерят отнякъде още 500 млрд. евро и няма да им се налага да променят досегашните си навици. Реалността е друга, посочи Богданов. Ще трябва да се откажат от много неща, като това жената да получава до живот пенсията на починалия си съпруг например.

Какво да правим ние, българите в тази ситуация? Според Хампарцумян едно от нещата е да не се обещават неща, които не могат да се изпълнят. Не трябва също да изпращаме погрешни сигнали за смяна на данъци и др.
Ако решим да се брандираме като страна с ниски данъци, трябва да има консенсус за това поне 20 години напред, посочи банкерът.

Трябва да сме разумни да не плашим инвеститорите, да не ги наричаме мошеници за това, че търсят печалба от дейността си. Те ако не печелят тук повече, отколкото на собствените си пазари, не биха дошли.

Ако някой дойде и каже: "Не съм тук, за да правя печалби", трябва да сме много подозрителни, защото кой знае каква е тайната му цел, аргументира се Хампарцумян.

Източник: АСН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: