Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чуждата преса: Москва печели милиони заради вратички, в които и България е замесена
©
В лабиринта на глобалната икономика крепостта на Русия над европейския енергиен пазар ни кара да се сблъскаме със суровата реалност.

Ограниченията, поставени от Брюксел за ограничаване на финансовия приток на Москва, изглеждат не толкова като бетонни стени, а по-скоро като пропускливи бариери, позволяващи на руския петрол да тече в ЕС на цени над санкционирания таван, пише TFI Global News. Това доведе до водовъртеж от последствия: вратички, които постоянно се експлоатират, формиране на нови черни пазари и Европа оставена в беда.

Изданието дава за пример България: "Получила изключение от санкциите на ЕС, тя се озова в уникална ситуация - внася руски петрол на цена над лимита от 60 долара. В началото на август български длъжностни лица забелязаха нещо, за което не бяха сигурни дали е законно.

Търсейки яснота, те се свързаха с властите на ЕС, като получиха зелена светлина да продължат с този внос. Този чиновнически надзор доведе до значителни приходи за Москва, обогатявайки руските енергийни фирми и пълнейки хазната на Кремъл.

Тази сага обаче не е уникална за България. Порестият характер на тези санкции позволи на приходите от петрол на Русия да намалеят незначително, докато военните й средства остават стабилни. Опитите на ЕС да засили тези мерки бяха слаби, белязани от административни промени, които според експертите - няма да възпрепятстват значително широкото укриване", се казва още в статията.

Ако цената на руския петрол мине тавана, може ли България да продължи да го внася? В поверителен имейл от 4 август, с който POLITICO се сдоби, митническите служители в София поискаха "разяснения“ от властите на ЕС, тъй като не бяха сигурни.

Отговорът беше "Пускайте го“.

ЕС каза: "Не е необходимо суровият петрол, внесен въз основа на тези дерогации, да бъде "на" или "под" 60 долара за барел.“

С разрешението България е внасяла само руски петрол над тавана на цените от август до октомври, според частни митнически записи, получени от POLITICO. Мозъчният тръст - "Център за изследване на енергията и чистия въздух" (CREA) изчисли приблизителната стойност на товарите на 640 милиона евро.

Пропускът в санкциите е символ на големите слабости, които подкопаха усилията на ЕС да попречи на Русия да печели милиарди долари от своя енергиен износ. 

Възможно е нови маршрути да доставят руски петрол в Европа за използване като гориво. Системата за правоприлагане на континента е разпръсната и зависи от непостоянни данни. Освен това се появи цяла нова престъпна индустрия за превоз, укриване и застраховане на руски петрол, докато се движи по света, уточнява изданието TFI Global News.

Иначе казано, санкциите не са достатъчни. Само 14% от приходите на Русия от износ на петрол са загубени след въвеждането на ограниченията. Освен това печалбите на Русия от изкопаеми горива достигнаха 18-месечен връх през октомври.

Освен това изглежда ЕС се е изчерпал. По-голямата част от най-новия пакет от санкции, по който ще бъде взето решение тази седмица на среща на върха на лидерите, са административни корекции, които според анализаторите няма да намалят значително широко разпространеното укриване.

Ходът на България да ускори края на своето освобождаване и призивите за затваряне на вратичката в тавана на цените показват нарастващ натиск за отстраняване на тези финансови пукнатини. Тази стъпка, съчетана с усилията за намаляване на зависимостта от руската енергия, сигнализира за отклоняване от преплитането, което облагодетелства Москва за сметка на местните интереси.

Предизвикателството обаче не е само във вратичките, но и в прилагането им. В целия ЕС непоследователният мониторинг и пропуските в прилагането позволяват на руския петрол да преминава през европейски води, подхранвайки финансовата стабилност на Москва. Дори при опитите за затягане на регулациите, скептицизмът на индустрията остава висок, което поставя под съмнение ефикасността на тези мерки. Няма опити за по-голямо намаляване на тавана на цената на петрола.

Причината зад вратичката в ценовата граница на България е явен пропуск.

Длъжностни лица от ЕС изрично забраниха на корабните компании и застрахователните компании в ЕС да трафикират руски петрол над нивото от 60 долара към държави извън ЕС, когато въведоха горната граница на цените за G-7. Идеята беше да се ограничат доходите на Кремъл, като същевременно се поддържат стабилни доставки на петрол по света.

Длъжностните лица обаче никога не са обмисляли прилагането на същите разпоредби за доставките за страните от ЕС, отчасти защото същия ден Брюксел забрани вноса на руски суров петрол по море. Без България.

Москва спечели още милиони пари благодарение на задната вратичка. CREA съобщава, че Кремъл е получил над 430 милиона евро преки данъци от приходите от износ на руски петрол от български продажби от август до октомври, от които 1/3 идва от продажби над тавана на цените. Доставките на барели с руски произход, чиято цена варираше от 69 до 89 долара за барел, зависеха изцяло от помощта на Запада, а именно гръцките корабни оператори и британските и норвежките застрахователи.

Българският случай "подчертава една от многото вратички, които правят санкциите по-малко ефективни за намаляване на приходите от руския износ, използвани за финансиране на военната каса на Кремъл“, според Исак Леви, който ръководи екипа Русия-Европа на CREA.

Лицемерието на ЕС е очевидно. Докато се застъпват за допълнителни наказания, те продължават да позволяват руски петролни пратки да преминават през техните води по пътя към други дестинации.

Проучване на CREA от името на POLITICO установи, че 822 кораба, транспортиращи московския суров петрол, са прехвърлили товара си на друг кораб в териториални води на ЕС - повечето в гръцки, но също и малтийски, испански, румънски и италиански води - откакто петролните санкции започнаха миналия декември. Обемите са еквивалентни на 400 000 барела на ден.

ЕС е добре запознат с вратичката, но знае, че енергийното господство на Русия е "доста голямо животно", поради което е трудно да се отстреля с един изстрел на санкции.

Още по темата: общо новини по темата: 218
31.07.2024 »
30.07.2024 »
25.07.2024 »
23.07.2024 »
15.07.2024 »
30.05.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: