Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Десет процента от световната търговия на цигарени изделия е нелегална
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:11 / 04.02.2010Коментари (0)130
©
Десет процента от световната търговия на цигарени изделия е нелегална, а само за 2007 година загубите в световен мащаб се изчисляват на 40,5 милиарда долара. За сравнение, през същия период брутният вътрешен продукт на държавата Руанда е бил 3 милиарда долара. Тези данни обяви  евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева, която участва в среща в Европейския парламент под надслов "Борбата срещу световната незаконна търговия с тютюневи изделия и последиците за Европа и Африка".

„Българското правителство и Агенция "Митници"  отчитат проблема с контрабандата на цигари и в съвместни действия със съседните държави и със страните - членки на ЕС участват в борбата с това явление", увери участниците в конференцията българският евродепутат Мария Неделчева. Тя подчерта, че е особено важно държавите в световен мащаб да  прилагат  Рамковата конвенция на СЗО  за контрол върху тютюна. С нея се цели да се осигури рамка за прилагане на интегрирани и координирани мерки за контрол върху тютюна на всички нива - национално, регионално и международно. Спазването на правилата и тяхното прилагане ще бъде от полза и за българските тютюнопроизводители, подчерта Неделчева, защото всяко нелегално действие хвърля сянка върху тези, които спазват правилата.

„Участниците в срещата призовахме да се внимава, за да не се допусне с действия срещу незаконната търговия да се засегнат интересите на тези, които с честен труд и платени налози изкарват хляба си", подчерта нашият евродепутат.

В своето изказване  г-н Михаел Анибуезе от федералното министерство на здравеопазването на Нигерия подчерта, че в Северна и Западна Африка процентът на незаконната търговия достига 80 на сто, което има пагубен ефект върху икономиката на държавите там, смъква прага на възрастта на пушачите и рефлектира сериозно върху здравето на населението. Само за 2007 година над 600 милиарда от цигарите на пазара в черния континент са били продукт на контрабанда, а като цяло процентът достига 15 на сто. Нигерийският експерт очерта пътищата на нелегалния внос-износ, като европейските "доставки" идват от България, Люксембург и Гърция през Дубай.

Европейската комисия отбелязва нарастване в залавянето на контрабанди цигари в Съюза, като през 2008 година са били конфискувани 5.2 милиарда броя към 4.7 милиарда през 2007 година и 4.1 милиарда през 2001 година, съобщи ръководителят на звеното за борба с нелегалната търговия с тютюневи изделия в ОЛАФ Остин Роуън. „Проблемът обаче остава. Много по-голяма част от тази, която залавяме от нелегалните доставки стигат до предназначението си, и само със съвместни действия на всички нива можем да се борим с това явление, подчерта ораторът в изказването си и даде за пример т.нар. случай Маями, където повече от 10 държави от Европа и Америка си сътрудничат срещу контрабанда на цигари. Неговият отдел в момента разследва 35 крупни случая на контрабанда, където загубите се изчисляват на милиони евро.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: