Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК с препоръки към България: Борба с корупцията по корупция, реформи във ВКС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:59 / 24.07.2024Коментари (0)1014
©
Европейската комисия публикува Доклада относно върховенството на закона в Европейския съюз за 2024 г., като ЕК отбелязва известен напредък в България, но има и конкретни препоръки към областти, които не е отбелязан напредъл-  корупция по високите етажи на властта, назначенията на съдиите и механизмът за назначаване на Главен прокурор.

Докладът обхваща четири стълба: Реформи в правосъдието, Борба с корупцията,

Медийна свобода и плурализъм, Механизми за взаимозависимост и взаимоограничаване на институциите. Докладът включва конкретни препоръки към всяка държава членка, включително към България.

В съобщението за медиите се подчертава, че за първи път в Доклада са включени и най-напредналите държави в процеса по разширяване на ЕС – Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. Целта е да бъдат подпомогнати усилията им за реформи в областта на върховенството на закона.

Като цяло, по отношение на препоръките в Доклада за върховенството на закона за 2023 г., България е (направила): - известен по-нататъшен напредък в предприемането на стъпки за адаптиране на съответната законодателна рамка, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на свободни длъжности, като се вземат предвид европейските стандарти за командироване на съдии.

- Известен напредък в подготовката на законодателни изменения, целящи подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включване на съдебните органи в подбора на неговите членове.

- Пълно изпълнение на препоръката за активизиране на усилията за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет, като се вземат предвид европейските стандарти за съдебните съвети.

- Все още няма напредък по отношение на осигуряването на по-добра ефективност на разследванията и стабилни резултати в наказателното преследване и окончателните съдебни решения по дела за корупция по високите етажи на властта, както и значителен напредък по отношение на институционалните реформи на Комисията за борба с корупцията.

- Липсва напредък по отношение на подобряването на интегритета на висшите изпълнителни функции, като се вземат предвид европейските стандарти, по-специално като се гарантира наличието на ясни стандарти за интегритет на правителството, както и на подходящ механизъм за налагане на санкции.

- Известен по-нататъшен напредък по отношение на работата, насочена към подобряване на прозрачността при разпределянето на държавната реклама, по-специално по отношение на държавната реклама, възложена чрез посредници, като например медийни агенции.

Въз основа на това и като се вземат предвид други промени, настъпили през референтния период, и в допълнение към припомнянето на съответните ангажименти, поети в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, и на съответните специфични за страната препоръки в рамките на европейския семестър, на България се препоръчва"

- да предприеме мерки за адаптиране на съответната законодателна рамка, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на свободни длъжности, като се вземат предвид европейските стандарти за командироване на съдии.

- да напредне с проекта за законодателни изменения, целящи подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включване на съдебните органи в подбора на неговите членове.

- да продължи с плановете за приемане на механизъм за въвеждане на гаранции в процедурата по назначаване на избраните от парламента членове на Висшия прокурорски съвет, като се гарантира тяхната независимост и се вземат предвид европейските стандарти, особено с оглед на ролята на Съвета при назначаването и освобождаването на главния прокурор.

- гарантиране на стабилни резултати от разследвания, наказателни преследвания и окончателни решения по дела за корупция по високите етажи на властта, както и ефективна работа на Комисията за борба с корупцията.

- да подобри интегритета на висшите изпълнителни функции, като вземе предвид европейските стандарти, по-специално като гарантира, че са налице ясни стандарти за интегритет на правителството, както и подходящ механизъм за санкции.

- Да продължи работата, насочена към подобряване на прозрачността при разпределянето на държавната реклама, по-специално по отношение на държавната реклама, възложена чрез посредници, като например медийни агенции.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: