Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕП гласува доклада на Мария Неделчева за омбудсмана
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:20 / 26.11.2010Коментари (0)72
©
На пленарната сесия в Страсбург, Европейския парламент гласува доклада на българският евродепутат Мария Неделчева за дейността на Европейския омбудсман през 2009. В дискусията преди гласуването Мария Неделчева направи обръщение към омбудсмана и колегите си, в което очерта главните цели на Европейския омбудсман :

« На първо място е правната цел на Европейския омбудсман, която представлява гаранция за спазването на основното право на добра администрация от европейските институции. Да гарантира спазването на това право е истинската същност на функцията на Омбудсмана.  Моментът е повратен  - Лисабонският договор , който включва Европейската Харта за Основните Права, дава юридическа стойност на правото на добра администрация. Така днес Омбудсмана има на свое разположение солидна юридическа база, за да върши успешно своята работа.

За да може да изпълнява своята цел за гарантиране на добрата администрация, Омбудсмана трябва да остане верен на институциите. В този смисъл специалните взаимоотношения са инструмент от изключително значение. Те позволяват на Омбудсмана да посочи с пръст случаите на лоша администрация тогава, когато всички други възможни пътища да се намери решение са изчерпани. Случаят с Порше е значителен.  Поздравявам Господин Диамандурос за настойчивостта, ако мога така да се изразя,  с която той се опитва да получи информация, на която има пълното право.

Втората цел на Омбудсмана касае морала. Тук става дума Европейският омбудсман да насърчава културата на доставянето на услуги, която не е изрично включена в договорите, но която е въпреки това част от поетите от институциите ангажименти. »

Според Мария Неделчева, за да може тази култура да бъде гарантирана е важно Омбудсманът  да продължи да насърчава решенията по взаимно съгласие ( 56% от получените жалби намират подобно решение по взаимно съгласие) и да продължи да полага усилия в сферата на комуникацията, за да може европейските граждани да са информирани за техните права и за съществуващите  процедури. В този смисъл създаването на интерактивен гид е съществен напредък.

Равносметката за свършеното от Омбудсмана през 2009 е напълно позитивна и точно това се опита да предаде българският евродепутат в своя доклад.

 Освен позитивната оценка, Мария Неделчева даде и няколко полезни препоръки за подобряване на неговата дейност.

На първо място тя подчерта нуждата да се засилят връзките между националните парламенти и националните омбудсмани. « Действие на eвропейско ниво, което не осъществява  връзка с националните институции, губи част от своята ефективност »,  коментира българският евродепутат, като прикани Европейският омбудсман да насърчи националните омбудсмани да засилят обмяната на информация със своите национални парламенти по съществуващия модел на обмяна на информация между Европейския омбудсман и Европейския парламент. В този смисъл Eвропейската мрежа на омбудсманите е много важен инструмент.  Мария Неделчева напомни значението на създаването на общ интернет портал на омбудсманите, за да се обменят тези информации.

Убеждението на Мария Неделчева е, че гражданина трябва да бъде в центъра на загрижеността на Европейския омбудсман : «Прозрачност, близост, добра администрация, култура за доставянето на услуги - това са думи закон! », посочи тя. Като най-впечатляващ елемент от дейността на Европейския омбудсман определи схващането, че "никога нищо не е спечелено веднъж завинаги. Намаляването на броя на жалбите, намаляването на времето за намиране на решение и решените случаи по взаимно съгласие - това е колкото напредък, толкова и вечни нужди.

Освен тези факти, които не трябва да губим от поглед, остават две главни предизвикателства - това за повече прозрачност във функционирането на институциите и това за по-добър диалог между гражданите и институциите на европейско и национално ниво.»

Относно подобряването на диалога между Европейския омбудсман и националните омбудсмани Мария Неделчева изказа задоволство от поетия от г-н Диамандурос ангажимент това да бъде темата на редовната  среща на националните омбудсмани на държавите-членки през 2011 г. в Копенхаген.

2009-та година отбеляза петнадесетата годишнина на институцията на Европейския омбудсман. Освен това 2009 година беше белязана и влизането в сила на договора от Лисабон. С избирането на Омбудсмана от ЕП се добавя още повече легитимност на неговата функция, която  произлиза от всички европейски граждани, които са се обръщали към него и са намерили решение благодарение на неговата помощ.

 

 

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: