Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕП прие годишния доклад на Комисията по петиции за 2009 г
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:55 / 08.07.2010Коментари (0)163
©
Това информира от Страсбург евродепутатът от Пиринско Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), която е член на Комисията. Аргументите в защита на предложението са, че подобен интерактивен уебсайт ще подобри информираността на гражданите за това какво може и какво не може да бъде постигнато чрез петиции. Порталът трябва да предоставя многоетапен интерактивен модел за петиции към Парламента и какви са въпросите от неговата компетентност и може да включва връзки към алтернативни средства за търсене на правна защита на европейско и национално равнище. Докладът призовава за възможно най-подробно описание на отговорностите на ЕС в различните области, за да се премахне всяка възможност за объркване между правомощията на Съюза и правомощията на държавите-членки. Препоръчва се и създаването на електронен регистър, чрез който гражданите да оказват подкрепа на една или друга петиция.

Годишният доклад, изготвен от Karlos Angulo (ЕНП) сочи, че през 2009 г. е бил голям броят на петициите, отнасящи се до свободата на движение, разрешения за пребиваване, признаване на квалификации, околната среда...
Отбелязва се и нарастващия брой на вносители на петиции, които се обръщат към Парламента с искане за правна защита по въпроси, които са извън компетентността на ЕС, като например изчисляването на обезщетенията за пенсиониране, въвеждането в сила на решения на национални съдилища и пасивността от страна на национални администрации. В тази връзка Комисията по петиции декларира, че ще направи всичко по силите си да пренасочи подобни оплаквания към компетентните национални органи.

Докладът обръща специално внимание и на гражданската инициатива, предвидена в Лисабонския договор. Депутатите припомнят, че Парламентът вече е получил кампанийни петиции, подкрепени от повече от един милион подписа, и подчертават необходимостта да се гарантира, че гражданите са напълно наясно за разликата между този вид петиция и гражданската инициатива - кампанийната петиция съдържа опасения, че съществуващите закони на ЕС са нарушени, а гражданската инициатива предлага ново законодателство на ЕС.

Статистика:
През 2009 г. Европейският парламент получи 1 924 петиции, около 46% от тях са били обявени за допустими.
Повечето от петициите, получени през 2009 г. се отнасят до ЕС като цяло (403), следвани от Германия (298), Испания (279), Италия (176) и Румъния (143). Немският продължава да е най-използваният език (548 петиции), следван от английски (343), испански(237), италиански(203) и полски (116). За втора поредна година, числено превъзходство имат петициите, подадени по електронен път.

В парламентарната дейност на Комисията по петиции българският евродепутат Мария Неделчева завоюва позиции по особено значими тематики - тя е докладчик на Комисията за дейността на Европейския омбудсман през 2009 г., докладчик на ЕНП за Европейската гражданска инициатива, има внесени 2 изменения по доклада за електронната мрежа от центрове СОЛВИТ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: